latinica  ћирилица
23/11/2020 |  10:08 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Инцко лобиста Сарајева

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да високи представник у БиХ Валентин Инцко, најавом да ће наметнути закон о забрани негирања геноцида уколико не буде усвојен до 11. јула наредне године, покушава да споји двије ствари - свој реноме и корист.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

- Он је лобиста Сарајева и покушава на крају своје каријере да извуче неку корист за пензију, а, са друге стране, да оде са тог мјеста као неко ко је нешто урадио, макар и погрешно. Ту је и покушај да се заоштре ствари у БиХ како би се нова америчка администрација Џозефа Бајдена увукла у цијелу причу - рекао је Анђелковић Срни.

Он је нагласио да би Инцко требао да зна да "оно што је истина не треба бранити законима и да истина аргументима дође до видела".

- Када неко брани, односно напада законима, онда зна да се ради о лажи и превари. Зато Инцко сада тако наступа, али ја вјерујем да он то ради пре позерски, него са стварном намјером јер је свјестан да је његова моћ данас сјенка онога што је била моћ високог представника - рекао је Анђелковић.

Он је указао да су предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и Република Српска, "напросто, својим вишегодишњим отпором сломили ту врсту колонијалне моћи коју су високи представници имали и данас пре могу да прете него што могу нешто реално да ураде".

- А, када се ради о лажној причи о геноциду, ако то стварно буду урадили, то је онда тема о којој мора цијели српски народ да се обједини и из Републике Српске и Србије. Ту не смије да буде подјела. То је питање од виталног националног интереса јер неко покушава да нама, који смо жртва геноцида, да прилијепи етикету - рекао је Анђелковић.

Високи представник у БиХ Валентин Инцко најавио је да је спреман да неметне закон о забрани негирања геноцида уколико не буде усвојен до 11. јула наредне године.

Инцко је раније најавио да ће БиХ 2020. године имати тај закон, што се није догодило.