latinica  ћирилица
23/11/2020 |  11:44 ⇒ 11:45 | Аутор: СРНА

Лучић: Напади на вјерске објекте не доприносе помирењу народа

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић осудио је обијање манастира Возућица у Возући код Завидовића, поручивши да напади на вјерске објекте не доприносе помирењу народа у БиХ и да повратницима не улијевају сигурност, посебно Србима који желе да се врате у Федерацију БиХ.
Милош Лучић - Фото: РТРС
Милош ЛучићФото: РТРС

Лучућ је апеловао да се пронађу починиоци и адекватно казне због гнусног чина насртаја на имовину Српске православне цркве /СПЦ/, јер је, како је навео, сваки напад на вјерски објекат напад на народ и његову духовност.

Он је подсјетио да је манастир Возућа задужбина краља Драгутина Немањића из 14. вијека и да представља својеврсан споменик, те да је свједок историје на овим просторима.

- Ово је само један у низу инцидената у посљедње вријеме када су оскрнављени и опљачкани објекти СПЦ-а, као и имовина Срба у Федерацији БиХ, а у многим случајевима починиоци никада нису откривени - истакао је Лучић.

Он је изразио наду да се овакви немили догађаји више неће поновити, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице.

У манастир Возућицу и манастирску продавницу, која је смјештена у објекту звоника, лопови су у суботу, 21. новебра, насилно ушли одваљивањем улазних врата. Вандали су у припрати манастира преврнули цјеливајућу икону, а, осим на вратима манастира и манастирског звоника, није причињена друга материјална штета.

О догађају је истог дана обавијештена завидовићка полиција чији су припадници извршили увиђај и узели неопходне податке за покретање истраге о овом догађају.

Из Митрополије дабробосанске саопштено је да се надају да ће починиоци овог чина схватити да је "напад на дом Божији борба са Богом и да више никада неће овако поступати".