latinica  ћирилица
23/11/2020 |  12:01 ⇒ 12:40 | Аутор: РТРС

Отворена фарма музних крава у склопу Пољопривредне школе у Бијељини (ВИДЕО)

У Пољопривредној школи у Бијељини завршена је изградња Фарме музних крава. Градска управа финансирала је изградњу објекта у вриједности 1,1 милион марака који је предат на употребу ученицима и професорима који су деценијама изводили наставу у старом неусловном објекту.
Фарма музних крава у склопу Пољопривредне школе у Бијељини - Фото: РТРС
Фарма музних крава у склопу Пољопривредне школе у БијељиниФото: РТРС

Школа је добила модеран објекат у којем ће више стотина ученика стицати практично знање из исхране, смјештаја, лијечења и његе животиња. Ова генерација ученика, и многе прије ње, практично знање стицали су на старој фарми.

- Ова фарма и стара штала су неупоредиве. Овдје имамо гријање, док смо се тамо гријали на пећ, и требало је више радне снаге - каже ученик ове школе Огњен Бајић.

Помоћник директора Пољопривредно-медицинске школе у Бијељини Дејана Станимитовић истиче да школа са овим објектом и константним развојем, даље унапређује своj рад, као и развој града.

Ријеч је о најмодернијој фарми музних крава у БиХ, са свим пропратним просторијама, учионицама и амбулантом, неопходним за савремено образовање. Градска управа је за изградњу објекта, који ће користити 700 ученика, обезбиједила 1,1 милион марака.

Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, истиче да ова огледна фарма има и радионице, лактофриз, као и за тељење крава и смјештај телади.

- Сада ће ученици имати добру праксу. Имају и кабинете и учионице, а и купатила гдје се могу истуширати - каже Мићић.

На мјесту старе фарме, након њеног рушења, биће саграђен студенстки дом и већи парк, додао је Мићић.