latinica  ћирилица
23/11/2020 |  12:10 ⇒ 15:33 | Аутор: Мондо

Српска преузела први руски хеликоптер (ФОТО)

Компанија Руски Хеликоптери предала је званично данас у Казању први лаки вишенамјенски хеликоптер "Ансат" Републици Српкој као дио уговора за три хеликоптера.
Руски хеликоптер (фото: Russian helicopters / Мedia release) -
Руски хеликоптер (фото: Russian helicopters / Мedia release)

Планирано је да оператер хеликоптера буде нова јединица у оквиру Министарства унутрашњих послова Репубилике Српске. Република Српска биће први европски купац "Ансата."

Како је данас саопштено из "Руских Хеликоптера", а пренио српски портал Tango Six, први "Ансат" за Републику Српску биће опремљен са "MEDAVAC модулом" који ће се састојати од носила, мјеста за једног пацијента и два медицинара.

Руски хеликоптер (фото: Russian helicopters / Мedia release)

Од опреме ту ће бити мобилни респиратор, ЕКГ за мониторинг срчаних активности у реалном времену и друга медицинска опрема. Уз први хеликоптер предат је и сет од пет сједишта која се могу поставити умјесто "MEDAVAC конфигурације." Саопштено је да је хеликоптер испоручен и са "системом за активну контролу вибрација".

Република Српска ће добити још два "Ансата" 2021. и 2022. године. Додатно ће бити опремљени са рефлекторима, системом за "fast rope" десанте, дизалицом и куком HESLO (Helicopter External Sling Load Operations) операције.

Руски хеликоптер (фото: Russian helicopters / Мedia release)

Према уговору, саопштено је из "Руских Хеликоптера", три техничара и два пилота добиће обуку у тренинг центру у Казању. Пилоти ће учити летење на типу како у симулатору тако и на самим хеликоптерима. Планирано је да у наредне двије године обуку прође још четири пилота и шест техничара.