latinica  ћирилица
23/11/2020 |  13:51 | Аутор: СРНА

Тегелтија: ОЕБС нема мандат да преиспитује одлуке правосуђа

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да Мисија ОЕБС-а у БиХ, у погледу владавине права, нема мандат да преиспитује и коментарише одлуке судских, тужилачких и дисциплинских органа.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да ОЕБС, осим тога, нема ни надлежност да се бави тумачењем домаћих закона од стране надлежних институција у појединачним судским, тужилачким и дисциплинским предметима.

- Независност правосуђа подразумијева независност, како од утицаја домаћих, тако и од утицаја међународних фактора. Уколико желе да истински подрже владавину права, `међународни партнери` морају, прије свега, поштовати институције БиХ, као суверене земље, те се држати свог мандата и надлежности - сматра Тегелтија.

Мисија ОЕБС-а у БиХ објавила је Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију под називом "Синдром некажњивости", у којем је као један од закључака наведено да се укупна слика коју нуди праћење тешких предмета корупције, односно оних који су категоризовани као предмети високе и корупције средњег нивоа, може описати као "затајење кривичноправног система које је довело до некажњивости за починиоце бројних тешких дјела".

Поређење резултата и налаза за 2017. и 2018. годину са налазима из 2019. указује на укупно погоршање ефикасности судија и тужилаца у процесуирању тешких предмета корупције, наведено је у извјештају за 2019. годину.