latinica  ћирилица
23/11/2020 |  13:57 | Аутор: СРНА

Сарајево: "Приправност" због загађености ваздуха

Стручно тијело за координацију и надзор донијело је данас одлуку о проглашењу епизоде "приправност" на подручју Кантона Сарајево у свим зонама у којима се примјењује План интервентних мјера у случајевима прекомјерне загађености ваздуха.
Загађеност ваздуха - Фото: РТРС
Загађеност ваздухаФото: РТРС

Мјерењем концентрације загађујућих материја у ваздуху на подручју Кантона Сарајево на три аутоматске станице забиљежено је прекорачење дневних граничних вриједности концентрација честичних материја у ваздуху - ПМ10 /50 микрограма по метру кубном за претходни дан/, саопштено је из Службе за информисање Кантона Сарајево.

На станици Отока измјерено је 63,5 микрограма по метру кубном, Илиџа 64,3 микрограма по метру кубном и Илијашу 82,7 микрограма по метру кубном.

И данас су забиљежене повишене концентрације честичних материја у ваздуху.

Дневне просјечне вриједности за ПМ10, измјерене ноћас и јутрос, у периоду од поноћи до 8.00 часова, на свим станицама су прекорачиле прописане граничне вриједности.

Према синоптичкој прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, у наредна три дана се очекује умјерено до претежно облачно вријеме са слабим вјетром промјенљивог смјера.

С обзиром на прогнозирану стабилну временску ситуацију, у Кантону Сарајево се очекује појава температурне инверзије, нарочито у јутарњим часовима, што ће узроковати акумулирање загађујућих материја у приземним дијеловима котлине.