latinica  ћирилица
23/11/2020 |  14:22 ⇒ 14:25 | Аутор: СРНА

Брчко: Угоститељи незадовољни мјерама Кризног штаба

Стотињак угоститеља из Брчког данас је одржало једночасовни мирни протест на Тргу младих и испред зграде Владе у том граду како би изразили незадовољство због нових мјера Кризног штаба, којима је од данас обустављен рад угоститељских објеката на 15 дана.
Брчко - протест угоститеља - Фото: СРНА
Брчко - протест угоститељаФото: СРНА

Радница у угоститељском објекту Јована Ђукановић рекла је новинарима да, због обуставе рада, људи остају без посла, да многи радници у угоститељтсву нису ни пријављени, те да то представља велики проблем када се дијеле владине субвенције.

Она је истакала да није добила никакву помоћ ни након обуставе рада у марту и априлу, те да је са породицом тај период једва преживјела.

- Тражимо да Влада дистрикта субвенционише како наше послодавце, тако и нас раднике. Бар да нам исплате минималац. Тражимо и да нас ослободе пореза и осталих обавеза док траје обустава рада - поручила је Ђукановићева.

Радник у угоститељском објекту Мехмедалија Комбић рекао је да он и супруга раде у угоститељству, да су тек изашли из дугова које су имали након прве обуставе рада у марту и априлу, те да нису добили ниједну КМ помоћи од власти.

Бојан Врановац каже да у угоститељству ради годинама, да му је тај посао једини извор прихода и да, због обуставе рада, не зна како ће отплатити сљедећу рату кредита и остале обавезе.

- Плате су годинама мале јер нема капацитета да се развија сектор угоститељства. Са овим мјерама само га још више уништавају, као и егзистенцију људи и породица које живе од овога - рекао је Врановац.

Радници су данас тражили да им се обрати неко од надлежних у брчанској Влади, али су остали без одговора.

Након једночасовног протеста, угоститељи су се мирно разишли и најавили нови за три дана.

Градоначелник Брчког Синиша Милић није се могао обратити овом поводом јер је на боловању, а није био ни на сједници Кризног штаба када је ова одлука донесена.