latinica  ћирилица
23/11/2020 |  15:55 ⇒ 16:02 | Аутор: СРНА

Повећан извоз графичке и папирне индустрије БиХ

Извоз графичке и папирне индустрија БиХ у девет мјесеци износио је око 213,8 милиона КМ, што је више за 0,5 одсто у односу на исти период прошле године, док је увоз износио око 309,8 милиона КМ и мањи је за 10,6 одсто у односу на првих девет мјесеци лани.
10.000 боца раствора за дезинфекцију - Фото: СРНА
10.000 боца раствора за дезинфекцијуФото: СРНА

На састанку Одбора Асоцијације графичке и папирне индустрије Спољнотрговинске коморе БиХ речено је да је папирна индустрија остварила извоз од око 171,6 милиона КМ или 5,1 одсто више него у прва три квартала лани, док је извоз графиче индустрије мањи за 11,4 одсто и износио је око 35,2 милиона КМ.

Раст извоза производа папирне индустрије остварили су крафт папир непремазни, папир, картон и целулозна вата, цигарет папир, етикете свих врста, ручно рађени папир, те картон и тоалетни папир, саопштено је из Спољнотрговинске коморе.

Пад извоза папирне индустрије остварили су непремазни папир и картон, премазани папир са једне стране, папир и картон валовити, остали папир и картон и целулозна вата, регистри, кутије,вреће и врећице.

У оквиру графичке индустрије раст извоза остварили су само остали штампани материјали, док су други производи забиљежили пад.

Целулоза и рециклажни папир имали су највећи пад увоза - 21,7 одсто, док је производња и прерада папира, чији је увоз износио око 244,4 милиона КМ, остварила пад од 9,9 одсто у односу на девет мјесеци лани.

Највише је смањен увоз новинског папира, непремазних папира и картона, зидних тапета, сложених папира и картона, валовитих папира и картона и карбон папира.

У три квартала, увоз производа графичке индустрије износио је око 36,7 милиона КМ и мањи је за 4,8 одссто него у истом периоду прошле године.

Чланови Одбора разговарали су о примјени преференцијалног третмана домаћег у поступцима јавних набавки на производе графичке индустрије, обзиром да се већина материјала за потребе графичке индустрије увози и код неких производа тешко је остварити потребних 51 одсто домаћег поријекла.

На онлајн састанку чланови Одбора су дали и неке приједлоге у вези са будућим активностима Асоцијације.