latinica  ћирилица
23/11/2020 |  16:17 ⇒ 16:18 | Аутор: СРНА

Вархељи: ЕУ једина будућност за Србију и регион

Комесар ЕУ за проширење и политику сусједства Оливер Вархељи оцијенио је данас да је и за Србију и за цијели регион западног Балкана једина будућност да постану дио ЕУ, дио заједничког тржишта и европског система демократије.
Оливер Вархељи (фото: Beta / Saša Matić) -
Оливер Вархељи (фото: Beta / Saša Matić)

- Опредијељени смо да осигурамо безбједности и просперитет цијелог региона и активни смо у давању новог живота ангажману ЕУ са западним Балканом, као и цијелом процесу проширења - истакао је Вархељи.

Он је на отварању онлајн "Београдског економског форума" рекао да је за ЕУ проширење на западни Балкан приоритет, посебно због чињенице да је регион кроз историју ријетко када био стабилан, просперитетан и безбједан.

- Ово је историјска могућност да се до тога дође, а да лошу историју оставимо иза нас - рекао је Вархељи.

Вархељи је нагласио да би улазак западног Балкна у ЕУ значио нови велики регион гдје нема препрека за путовања, трговину и инвестирање што би, како је указао, отворило огромну могућност за грађене да живе бољи европски живот у будућности, пренио је Тањуг.

Навео је и да Србија са новом Владом има велику шансу да брзо напредује ка чланству у ЕУ.

- Ако је Србија спремна да испоручи све реформе до 2024. године и ЕУ мора да буде спрема да затвори преговоре када земља обави свој дио посла - рекао је Вархељи.