latinica  ћирилица
23/11/2020 |  16:43 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Фоча: Девет странака ушло у Скупштину - СНСД двоструки побједник

Девет странака имаће одборнике у будућем сазиву Скупштине општине Фоча, показују прелиминарни и још непотпуни резултати локалних избора.
Фоча - Фото: РТРС
ФочаФото: РТРС

Највише одборника имаће СНСД, и то девет према тренутним резултатима, слиједе СДС са четири, Демос са три, ДНС и СПС по два, те странке које ће имати по једног одборника - СП, Уједињена Српска, НДП и СДА.

Остало је упитно још једно одборничко мјесто, а коме ће припасти знаће се након што буду пребројани сви гласови са преостала два редовна мјеста, из мобилних и ковид тимова, као и путем поште.

Потпредсједник Општинског одбора СНСД-а Фоча Весна Рашевић рекла је Срни да је ова странка задовољна резултатима јер су бољи него прије четири године.

Рашевићева је оцијенила да је фочански СНСД двоструки побједник протеклих локалних избора.

- Из разлога што је, прије свега, побиједио наш кандидат Милан Вукадиновић и што смо, као странка, остварили апсолутно највећи број гласова, око 33 одсто. На основу тога очекујемо девет одборничких мјеста у локалном парламенту - рекла је Рашевићева.

Потпредсједник фочанског СНСД-а захвалила је грађанима Фоче за повјерење које су им указали, а коалиционим партнерима за сарадњу.

- СНСД ће оправдати указано повјерење, што је и суштина наше партије, да остваримо обећано уз подршку коалиционих партнера, којима захваљујемо за сарадњу, коју настављамо, и честитамо им за изборни резултат - истакла је Рашевићева.

Она је нагласила да је најважније да су локални избори протекли у фер и коректној атмосфери, уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Предсједник Општинског одбора СДС-а Миливоје Достић рекао је да је ова странка, за сада, освојила четири одборничка мандата, што сматра добрим резултатом у односу на околности у којима се спроводио изборни процес.

- Морам да напоменем да је у току изборног циклуса било много неправилности и, нажалост, као и ранијих година, злоупотребе јавних ресурса од стране владајућих странака у Фочи, што је у значајној мјери утицало на резултат. Оно што је значајно је да је народ у Републици Српској почео да се буди и то је један од знакова да се актуелна, ненародна и бахата власт може побиједити демократским путем - сматра Достић.

Фочански СДС ће у наредне четири године у локалном парламенту дјеловати опозиционо.

- Ми ћемо се борити за програм који смо и ми и наш кандидат изложили у претходном периоду и трудићемо се да обезбиједимо бољи живот нашим грађанима - нагласио је Достић и захвалио свим грађанима Фоче и члановима СДС-а који су подржали кандидата за начелника општине Вукана Станковића и ову странку.

Предсједник Општинског одбора Демоса Фоча Споменко Стојановић истакао је да је ова странка задовољна оствареним изборним резултатом, који је показао да су трећа партија по снази и подршци грађана у Фочи, послије СНСД-а и СДС-а.

- Тај резултат нам гарантује три одборничка мјеста у локалном парламенту. Као партија нисмо имали свог кандидата за начелника, опредијелили смо се да подржимо Милана Вукадиновића, не умањујући квалитет ни другог кандидата, пошто се радило о два млада електроинжењера. Вукадиновића смо подржали јер долази из највеће политичке партије која је на власти на републичком нивоу и сматрамо да нам је потребан начелник који ће у наредном периоду имати што бољу комуникацију са Владом Републике Српске јер сви велики, значајнији пројекти су неоствариви ако немамо сарадњу са Владом - рекао је Стојановић.

Са три одборника у локалном парламнету фочански Демос биће дио скупштинске већине.

- Тражићемо од новог начелника да се његов кабинет подмлади, да буде што више младих људи у његовом окружењу, што се тиче првих позиција начелника општинских одјељења, као и директора предузећа и установа - истакао је први човјек фочанског Демоса.

Стојановић је захвалио грађанима Фоче за указано повјерење, наводећи да ће ова странка настојати да повјерење и подршку оправда у наредне четири године.

Највећи пад у броју гласова у односу на претходне изборе забиљежио је Народни демократски покрет /НДП/.

Ова странка освојила је 4,5 одсто гласова, па ће имати једног одборника, а то је, према још непотпуним резултатима, Оливера Елез, предсједник Општинског одбора НДП-а Фоча.

- Наравно да нисмо задовољни јер су нам резултати много лошији. У нашој странци десиле су се многе промјене, од смрти предсједника Здравка Крсмановића, што је вјероватно највише утицало на резултат, а заступали смо, ипак, умјеренију политику у односу на опозициону из 2016. Подржали смо кандидата /Милана Вукадиновића из СНСД-а/ за којег смо сматрали да можемо са њим сарађивати и наставићемо у том правцу - рекла је Елезова.

На локалним изборима у Фочи право гласа искористило је 9.476 грађана.

За новог начелника општине изабран је кандидат СНСД-а Милан Вукадиновић, који је освојио 57,6 одсто гласова, док је његов противкандидат из коалиције СДС-ПДП Вукан Станковић добио 42,4 одсто гласова.

Вукадиновић ће на мјесту начелника замијенити страначког колегу Радисава Машића.