latinica  ћирилица
23/11/2020 |  17:21 ⇒ 17:49 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Продужено важење наредби за сузбијање ширења вируса

Кризни штаб Министарства здравства Федерације БиХ продужио је за још двије седмице раније изречене наредбе за сузбијање ширења вируса корона, међу којима су обавезно ношење заштитне маске у затвореним и на отвореним јавним просторима и држање физичке дистанце међу људима од минимално два метра.
Вирус корона (фото:агенција) -
Вирус корона (фото:агенција)

Изузетак од ношења заштитних маски су дјеца млађа од шест година, особе које имају проблеме са дисањем због хроничних болести или које не могу скинути маску без помоћи друге особе, спортисти на утакмицама, тренинзима и спортским активностима, возачи на бициклу, електричном ромобилу и мотоциклу.

Наредбом, која ступа на снагу сутра, налаже се пословним субјектима да реорганизују рад својих запослених на мјестима гдје није могуће испоштовати дистанцу од два метра, тако што ће реорганизовати радно вријеме, организовати рад у смјенама, омогућити рад од куће и примијенити друге начине обављања радних задатака који неће угрозити дјелатности и радне процесе, а омогућиће поштовање хигијенско-епидемиолошких мјера.

Продужено је и важење одредбе којом се ограничава кретање становништва на цијелој територији ФБиХ у времену од 23.00 часа до 5.00 часова, саопшетно је из Министарства здравства ФБиХ.

Кантоналним штабовима министарстава здравства наредбом се дозвољава увођење рестриктивнијих и другачијих мјера према процјени епидемиолошке ситуације у кантону, односно општини уз редовно обавјештавање Кризног штаба Министарства здравства ФБиХ.

Препорукама Кризног штаба, становништву на подручју ФБиХ препоручује се да избјегава јавна и приватна окупљања и ограничи кретање, а лицима старије животне доби, нарочито онима са хроничним болестима, да избјегавају беспотребна кретања и кориштење јавног превоза, те да редовно користе заштитну опрему.

У случају пријеке потребе за кретањем, лицима старије животне доби се препоручује да то буде у периоду од 11.00 до 13.00 часова.

Лицима старије животне доби препоручено је и да максимално редукују одласке у ординације код породичног доктора и у болнице, уколико им није пријеко потребна здравствена помоћ, те да за рецепте и љекарске савјете најприје телефоном контактирају породичног доктора.

У случају појаве неких од симптома као што су повишена температура, кашаљ, губитак мириса или укуса, препоручује се лицима са симптомима, као и члановима њиховог домаћинства да остану кући, те се телефонски јаве надлежном доктору како би добили даља упутства.