latinica  ћирилица
23/11/2020 |  17:27 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Боцан-Харченко: Патријарх Иринеј бринуо о Космету и Републици Српској

Амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко оцијенио је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј посвећивао неподијељену пажњу ономе што се дешавало и у српској покрајини Косову и Метохији и у Републици Српској.
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC) -
Александар Боцан-Харченко (фото:Tanjug/DRAGAN KUJUNDZIC)

У саопштењу руског амбасадора наведено је да је српски патријарх Иринеј посвећивао пажњу и бригу о православном становништву Балкана, подржавајући и учвршћујући пастирску улогу СПЦ.

- Његов савјет је увијек помагао у дјеловању у том правцу. Сву снагу је посвећивао заштити вјерских канона, спречавајући нападе на јединство православља - истакао је Боцан-Харченко.

Он је додао да је упокојење патријарха Иринеја велики губитак за Србију и православни свијет, саопштено је из Руске амбасаде.

Амбасадор Русије у Србији навео је да упокојење патријарха Иринеја, кога је сматрао својим духовним оцем и великим човјеком, доживљава као личну трагедију.

- Његова љубав према људима, највећи интелект, мудрост, проницљивост, буквално су озаривали сваког ко је имао среће да разговара са њим - нагласио је руски амбасадор.

Он је напоменуо да је животно дјело патријарха Иринеја био завршетак унутрашњих радова у Храму Светог Саве у Београду.

- Данас, као никад раније, испуњени смо одлучношћу да се та величанствена замисао оствари. Драго ми је да Русија томе помаже. Сигуран сам да ће завјети патријарха Иринеја и његово самопрегорно служење заувијек бити за нас извор свјетлости, надахњујући на нове благе подухвате - додао је Боцан-Харченко.

Патријарх Иринеј сахрањем је јуче у крипти Храма Светог Саве у Београду.