latinica  ћирилица
23/11/2020 |  17:34 ⇒ 17:35 | Аутор: СРНА

Одбрана: Преиначити или укинути првостепену пресуду Михајловићу

Одбрана тужиоца Тужилаштва БиХ Боже Михајловића затражила је од Апелационог вијећа Суда БиХ преиначавање или укидање првостепене пресуде, којом је осуђен на пет година затвора за несавјестан рад у служби, а Тужилаштво БиХ предложило је потврђивање пресуде.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На сједници Апелационог вијећа, бранилац Владо Адамовић навео је да првостепена пресуда није одржива из више разлога, док је Тужилаштво БиХ предложило одбијање жалбе.

Михајловић је у јуну проглашен кривим да је пропустио да врши надзор над радом своје дактилографкиње и несавјесним радом омогућио да из Тужилаштва БиХ буде отуђен привремено одузети новац у више предмета.

Одбрана је предложила да првостепена пресуда буде преиначена или укинута и да се предмет прослиједи Општинском суду у Сарајеву, као и да се поступак споји са предметом против дактилографкиње, јер је ријеч о узрочно-посљедичним радњама.

Адамовић је рекао да је Михајловић проглашен кривим због нечињења, односно пропуштања вршења надзора над радом дактилографкиње, али да нигдје није описано на који начин је требало да врши надзор.

Бранилац је рекао да је Михајловић поступао по закону и похрањивао новац у просторију за привремено одузете предмете.

Адамовић је изразио сумњу да је истрага спроведена на исправан начин, оцијенивши да је Михајловић осуђен како би се спрала "љага са Суда и Тужилаштва због аљкавог рада", као и због "глади јавности да се неко осуди због нестанка новца".

Тужилац Едина Хубијер рекла је да остаје код навода изнесених у одговору на жалбу, наводећи да нема потребе да их усмено понавља.

Апелационо вијеће накнадно ће донијети одлуку.