latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:02 ⇒ 18:03 | Аутор: СРНА

Без пореза на насљеђену имовину и поклон

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о порезу на доходак Републике Српске прописано је да се имовина стечена насљеђем и поклоном ослобађа пореза на доходак од капиталног добитка.
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) - Фото: РТРС
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)Фото: РТРС

Предложеним законом, који би Народна скупштина Републике Српске требало да разматра на предстојећој сједници, прописано је ослобађање за кориснике обавезе пореза на доходак од капиталног добитка, као и осталог дохотка у односу на врсту права или имовине која се преноси на пореског обвезника.

- Када је ријеч о ослобађању од опорезивања прихода по основу поклона, предложеним законом прописано је да то важи за сродника по крви у правој линији, браћу и сестре, те усвојиоца и усвојеника, као и поклони учињени између сродством неповезаних лица, уколико њихова укупна вриједност на годишњем нивоу не прелази 10.000 КМ - наведено је у образложењу законског рјешења.

Имајући у виду да је веома тешко одредити вриједност имовине која је набављена прије дугог периода, предложеним законом је прописано да се у сврху опорезивања порезом на доходак од капиталног добитка сматра пренос имовине или права коју је порески обвезник држао краће од седам година.

Према процјенама Министарства финансија, ослобађањима ће годишње у буџету Српске бити мање наплаћено пореских прихода за 1,2 милиона КМ.

Сједница Народне скупштине Републике Српске заказана је за 1. децембар.