latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:40 ⇒ 24/11/2020 | 09:02 | Аутор: РТРС

Пад подршке СДС-у показали проценти (ВИДЕО)

Предсједник Главног одбора СДС-а Милан Миличевић каже да, и поред успјеха у појединим градовима и општинама, није задовољан резултатима странке. Брине га пад подршке СДС-у за пет процената и недостатак квалитетне анализе резултата у три изборна циклуса.
СДС -
СДС

Аналитичари сматрају да је показатељ лошег стања у СДС-у и то што је изгубила изборе у изборним јединицама актуелног и претходне двојице страначких предсједника.

Миличевић каже да га, између осталог, брине што је СДС прије двије године имао седам одсто процената већу предност од ДНС-а, а да је тренутно та разлика тек три одсто. Посебно лош показатељ је, истиче, и то што ће странка у Бањалуци имати само једног одборника.

- Рећи ћу нешто у медицинском жаргону. Да бисте пацијента могли да лијечите, он мора да прихвати болест. Ако прихвати, онда имамо сарадњу и можемо напредовати. СДС мора сасвим рационално, истинито, на органима странке да анализира резултате. Ми то нисмо урадили, дакле нисмо направили ваљану анализу изборних резултата ни 2016. ни 2018. године - навео је Миличевић.

Миличевић је за Н1 телевизију изјавио да је задовољан резултатима СДС-а у свом Теслићу, гдје је трипут побиједио противкандидата из СНСД-а.

Задовољан је и бројем гласова странке у Лопарама, Источној Илиџи, Модричи, Угљевику и Броду. Релативно добрим оцјењује исход у Бањалуци и Бијељини, али сматра да без детаљне анализе и нужних промјена та база није довољна за побједу на сљедећим изборима.

- СДС у овом моменту има пад од 5,3 одсто. То је истина, то су бројеви. Не треба манипулисати причом о томе како је 100.000 људи мање изашло на изборе. Да, јесте, али процентуално гледано, СДС је доживио пад, а СНСД је задржао свој резултат. Мислим да је имао и благи раст - сматра Миличевић.

СДС предњачи у одбацивању самокритике, каже социолог Драго Вуковић. Тај аргумент наводи као један од кључних што је некад велика државотворна странка, по његовом мишљењу, постала минорна.

- Имате СДС који је на локалном нивоу изгубио у средини гдје живи његов предсједник Шаровић. У Добоју који је увијек био симбол снаге СДС-а немају ниједног одборника. У Брчком у којем живо један од бивших страначких предсједника једног одборника, у Бањалуци такође. У Гацку гдје живио још један бивши предсједник странке, СДС је након 20 година изгубио изборе за начелника - напоменуо је Вуковић.

Професор Вуковић сматра да је СДС на прекретници између пожељног повратка међу водеће политичке субјекте и нестанка са политичке сцене.

- За почетак би требало да предсједник странке поднесе оставку. Да се редефинише програм и да се сагледа може ли се странка опоравити. Ја мислим да може, али да ће за повратак на сцену великих странака СДС-у бити потребно тачно онлико времена колико је трајало његово слабљење - навео је Вуковић.

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић не види разлог за бригу.

Изгубљене три локалне заједнице, уз побједу у најамање шест општина и градова у којима је СДС донедавно био опозиција, уз успјех коалициониох кандидата на позицијама градоначелника Бањалуке и Бијељине, довољни су, каже, за задовољство у странци.