latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:51 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Ненадлежни субјекти могу да наруше право на правично суђење

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је данас да је свако интерферирање ненадлежних ванпроцесних субјеката, домаћих или страних, у одлуке надлежних органа у поступку у директној супротности са правом на правично суђење, те да доводи до нарушавања тог права.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Истакао је да свака особа има право да о његовом праву и интересу одлучи надлежни трибунал у поступку који је предвиђен законом.

- Одлуке надлежних органа, било да су процесне или мериторне, не могу бити ванпроцесно оспораване, негиране или довођене у питање, било да се ради о ненадлежним домаћим или иностраним ванпроцесним факторима, јер то нарушава права грађана на фер поступак и суђење - нагласио је Тегелтија.

Тегелтија је рекао да ОЕБС мисија у БиХ има пуно право да, између осталог, мониторише све поступке пред судовима, тужилаштвима и дисциплинским комисијама у оквиру праћења рада правосуђа у различитим областима, у циљу давања мишљења и препорука општег карактера, поштујући независност правосуђа, суверености БиХ и њених институција, те поштујући одлуке надлежних органа у БиХ.

- Сваки грађанин има право да се поузда да ће одлуке надлежних органа у поступцима, бити поштоване те да неће бити довођене у питање мимо процесних услова предвиђених законом - истакао је Тегелтија.

Подсјећамо, мисија ОЕБС-а у БиХ објавила је Трећи годишњи извјештај о одговору правосуђа на корупцију под називом "Синдром некажњивости", у којем је као један од закључака наведено да се укупна слика коју нуди праћење тешких предмета корупције, односно оних који су категоризовани као предмети високе и корупције средњег нивоа, може описати као "затајење кривичноправног система које је довело до некажњивости за починиоце бројних тешких дјела".

Поређење резултата и налаза за 2017. и 2018. годину са налазима из 2019. указује на укупно погоршање ефикасности судија и тужилаца у процесуирању тешких предмета корупције, наведено је у извјештају за 2019. годину.