latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:52 ⇒ 24/11/2020 | 09:03 | Аутор: РТРС

Прича о закону о забрани негирања геноцида - покушај да се спријече истраживања (ВИДЕО)

Високи представник Валентин Инцко поново најављује доношење закона о забрани негирања геноцида. Ако не може уз сагласност, донијеће га силом, рекао је за федералне медије, а холокауст и Сребреницу ставио у исту раван. Из Српске одговарају – такав закон омогућио би забрану свих истраживања протеклог рата и утврђивања истине.
ОХР - Фото: РТРС
ОХРФото: РТРС

До 11. јула сљедеће године, закон о забрани негирања геноцида биће донесен, ја сам спреман – рекао је Валентин Инцко, изједначавајући Холокауст и Сребреницу. Најављујући закон, као примјер добре судске праксе навео је пресуду на три године затвора у Аустрији, због негирања Холокауста, стављајући тако једнакост између страдања Јевреја у Другом свјетском рату и Сребренице.

- Ја ћу још једном предложити, а онда ћу размотрити даље кораке - навео је Инцко.

Инцкове намјере су јасне – да пресуде, искључиво против Срба, заживе на територији цијеле БиХ, одржавајући тезу да је Српска геноцидна творевина, рекао је директор Републичког центра за истраживање ратних злочина, Милорад Којић.

- Како сад одржати лажне пресуде? Једини начин је доношење закона, како би се спријечило истраживање - истакао је Којић.

Он је додао да би историчарима било забрањено да пишу уџбенике и своје радове на основу чињеница.

- Све оно што би писали на основу чињеница, а што би било другачије од пресуде, било би повлачење кривичне одговорности - појаснио је Којић.

Историчари из Српске сматрају да доношење било каквих забрана да се истражује прошлост, не би требало да се дешава у 21. вијеку.

- У 21. вијеку  не требало доносити уредбе које на било који начин могу да ограниче слободу јавног говора, мишљења и научног истраживања - сматра историчар Жељко Вујадиновић.

Република Српска, прије 15 и више година, прва је од три стране учеснице у рату, показала спремност да се суочи са ратним догађајима и злочинима које су појединци чинили у њено име, рекао је Вујадиновић. До данас, преостале двије стране, нису учиниле такав корак.