latinica  ћирилица
23/11/2020 |  18:53 ⇒ 18:54 | Аутор: СРНА

Потреба залагања за права Хрвата као конститутивног народа у БиХ

Савјет за националну безбједност у Хрватској данас је истакао даљу потребу залагања за права Хрвата као конститутивног народа у БиХ, према духу и слову Даyтонског споразума, те важност поштовања права бирања властитих представника.
Град Загреб - Фото: РТРС
Град ЗагребФото: РТРС

- Савјет је расправљао о положају Хрвата у Србији и Црној Гори, заложивши се за обезбјеђење реципроцитета у међусобним односима, те је наглашена даља подршка хрватској мањини у тим земљама - саопштено је из Владе Хрватске након сједнице Савјета за националну безбједност коју су заједнички сазвали предсједник Хрватске Зоран Милановић и предсједник Владе Андреј Пленковић.

На сједници су усвојене Годишње смјернице за рад безбједносно-обавјештајних агенција за 2021. годину и одобрено успостављање сарадње безбједносно-обавјештајних агенција са страним службама, у складу са исказаним потребама.

- Чланови Савјета размотрили су стање радикализације у хрватском друштву, те осудили напад на Тргу светог Марка 12. октобра као кривично дјело с обиљежјима тероризма, те су расправили о мјерама које се у вези с тим могу предузети - наводи се у саопштењу и додаје да је Савјет осудио говор мржње и неприхватљиве облике понашања у друштву.

Чланови Савјета примили су на знање информацију о актуалном стању у вези с епидемијом вируса корона у Хрватској.

Савјет за националну безбједност расправљао је о стању у правосуђу, с посебним нагласком на борбу против корупције и организованог криминала, додаје се у саопштењу.