latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:00 ⇒ 24/11/2020 | 09:03 | Аутор: РТРС

Шта се дешавало у Живиницама и гдје се гласало за Сребреницу? (ВИДЕО)

Још један примјер изборне преваре у Федерацији, гдје се у одсуству гласало за локалне изборе за Сребреницу.
Коалиција "Заједно за Сребреницу" - Фото: СРНА
Коалиција "Заједно за Сребреницу"Фото: СРНА

Посматрачи са бирачког мјеста у Живиницама пријавили су злоупотребу туђих докумената, крађу идентитета и друге малверзације.  Коалиција Заједно за Сребреницу тражи да Централна изборна комисија испита пријаве, а ЦИК - да се предсједници бирачких мјеста изјасне о евентуалним неправилностима.

Миливоје Милосављевић посматрач у Живиницама каже да је у овој општини, гдје се у одсуству гласало за Сребреницу, почињена тешка изборна крађа и да је, наводно, од 331 уписаног бирача гласало 276 . Спреман је да о томе свједочи и на суду. Тврди да је бар половина гласача гласала са лажним документима.

- Десило се да људи гласају неколико пута, промијени јакну, промјени капу, а предсједник Комисије каже не можете ви одређивати како ћу ја да радим - тврди Милосављевић.

Сличне малверзације, додају посматрачи, десиле су се и у Градачцу, али и на другим гласачким мјестима у одсуству. У коалицији "заједно за Сребреницу" сумњају да је најмање 500 гласова у федерацији злоупотребљено, да су друга лица гласала са лажним документима.

Гласови, којима се путем поште и у одсуству надају Алија Табаковић и пробошњачка коалиција не могу промијенити побједника избора. Ипак, треба истрајати на регуларности, каже начелник Младен Грујичић.

- Ми очекујемо да ће циркус престати, али оно што остаје јесте да се истражи у Федерацији - истакао је Грујичић.

Радомир Павловић из коалиције "Заједно за Сребреницу" сматра да без обзира на све, Грујичић је, како каже, недостижан.

С друге стране пробошњачка коалиција, коју предводи Алија Табаковић сумња у регуларност избора на редовним гласачким мјестима гдје је Грујичић убјељиво побиједио.

Ту се регуларност не може довести у питање, тврди Адмир Хасановић, предсједник бирачког мјеста Скелани.

- Могу да потврдим да ниједно лице није гласало са неважећим документом или у туђе име - каже Хасановић.

Момчило Цвјетиновић из Коалиције "Заједно за Сребреницу" сматра да је у питању притисак бошњачке стране, како би се скренула пажња са федерације.

Да је ситуација чиста, а математика јасно указује да је Младен Грујичић нови - стари начелник Сребенице, потврдио је у изјави за федералне медије и носилац Пробошњачке листе "Моја адреса Сребреница" Хамдија Фејзић.