latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:01 ⇒ 19:02 | Аутор: СРНА

Бајден изабрао чланове свог тима

Изабрани предсједник САД Џозеф Бајден именовао је данас чланове свог спољнополитичког тима, међу којима су Ентони Блинкен као нови државни секретар, Џејк Саливен као савјетник за националну безбједност и Линда Томас-Гринфилд као амбасадор САД у УН.
Џо Бајден - Фото: AP
Џо БајденФото: AP

Бајден је одабрао Алехандра Мејоркаса за шефа Државне безбједности, а некадашњег сенатора Џона Керија за специјалног предсједничког представника за климу.

Блинкен /58/ је дугогодишњи Бајденов помоћник, а Томас-Гринфилдова је обављала високу дипломатску функцију у администрацији предсједника Барака Обаме.

Саливен је некадашњи замјеник једног Обаминог помоћника и високи политички савјетник у кампањи кандидата демократа на изборима 2016. године Хилари Клинтон.

Мејоркас је адвокат кубанско-америчког поријекла који је служио као замјеник секретара Државне безбједности у Обаминој администрацији.

Бајден, који ради из свог дома у Делаверу, наставља реализацију плана о преносу власти иако администрација актуелног предсједника Доналда Трампа не сарађује у том процесу.

Републиканац Трамп одбија да призна пораз на изборима одржаним 3. новембра и води правни процес за поништавање резултата да би спријечио Бајдена да положи заклетву 20. јануара.