latinica  ћирилица
23/11/2020 |  19:56 | Аутор: СРНА

Мор: Вријеме је за потпуну забрану усташког поздрава "За дом спремни"

Амбасадор Израела у Хрватској Илан Мор изјавио је данас да је вријеме да се у Хрватској покрене потпуна забрана усташког поздрава "За дом спремни", реагујући на скрнављење споменика жртвама холокауста у Вараждину на којем је нацртан кукасти крст и усташки знак.
Илан Мор (фото:www.nspm.rs) -
Илан Мор (фото:www.nspm.rs)

- Сигуран сам да ће надлежне институције у Хрватској и даље чинити све да се починиоци што прије идентификују и изведу пред лице правде. Ово је право вријеме да се покрене и потпуна забрана сваке употребе ноторног поздрава "За дом спремни" - наводи се у саопштењу израелске Амбасаде које је потписао амбасадор.

Мор је навео да је био тужан и дубоко шокиран лошим вијестима које су стигле из Вараждина о вандализму на новом споменику изграђеном као знак сјећања на жртве холокауста, смјештеном насупрот вараждинске синагоге. Споменик је изграђен од цигли из усташког логора смрти Јасеновца.

- Мислио сам да ће нови позитивни дух помирења који данас влада у Хрватској, а који се мора похвалити, зауставити оне крајње елементе у друштву који и даље негирају холокауст, релативизују страхоте усташког режима над Јеврејима и Србима, Ромима и антифашистима који су се догодили у злогласном логору Јасеновац - рекао је израелски амбасадор.

Мор је истакао да овај вандалски чин јасно показује да у Хрватској још има људи који нису научили никакву лекцију из историје и из највеће трагедије у човјечанству коју су нацисти и њихови сарадници у Европи, а и у Хрватској, нанијели јеврејском народу, преносе хрватски медији.

Непознати починилац нацртао је кукасти крст и написао усташко слово "У" на споменику жртвама Холокауста у Вараждину.

Из полиције су навели да су у периоду од 20. до 22. новембра црним спрејем нацртани увредљиви знакови на споменику који се налази на шеталишту, на јужној страни парка у Вараждину.