latinica  ћирилица
23/11/2020 |  21:18 ⇒ 21:19 | Аутор: СРНА

Загреб: Око 25 одсто тестираних позитивно

Од 970 особа које су до сада у Загребу прошле антигенско тестирање на ковид 19, њих 248 је позитивно, што је у просјеку око 25 одсто тестираних, резултати су бесплатног брзог антигенског тестирања које је данас спроведено на 12 локација у овом граду.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Директор загребачке Канцеларије за здравство Вјекослав Јелеч изјавио је да је тестирање протекло без проблема и да је било наручено 1.135 особа, али нису сви дошли.

- Међу тестиранима је било и двадесетак асимптоматских случајева за које се показало да су позитивни - рекао је Јелеч.

Он је истакао да је тестирање првенствено намијењено за оне који имају тегобе у трајању од пет дана и основану сумњу да је ријеч о ковиду, јер се најбољи резултати показују управо у таквим групама, преноси Хина.

- У Загребу је сваки трећи тестирани PCR методом позитиван и зато смо се одлучили за антигенско тестирање које даје много већи обухват када је ријеч о локалној трансмисији болести - појаснио је Јелеч.

У Загребу је данас почело масовно бесплатно антигенско тестирање грађана на вирус корона, а за ту сврху је Градска управа обезбиједила 60.000 тестова.

Основни циљ пројекта је тестирати око 50.000 људи у што краћем року, прије свега оне грађане који имају клиничке симптоме ковида 19, као и оне који су контакти потврђених позитивних случајева, објављено је на сајту града Загреба.

Градоначелник Загреба Милан Бандић рекао је да ће тестирање бити обављано на 12 пунктова и да су за данас и сутра попуњени сви термини, по 1.200 људи.

У Хрватској је у протекла 24 часа од посљедица заразе вирусом корона преминуло 45 особа, док је забиљежено 1.973 нових случајева заразе међу 6.139 тестираних.

Број активних случајева у Хрватској данас је 19.275. Међу њима је 2.060 пацијената на болничком лијечењу, од тога је 235 на респиратору, саопштено је из Националног штаба цивилне заштите.

Од 25. фебруара, када је забиљежен први случај заразе вирусом корона у Хрватској, преминуло је 1.398 људи.