latinica  ћирилица
23/11/2020 |  21:37 ⇒ 22:38 | Аутор: СРНА

Додик: Патријарх Иринеј је успио да окупи све Србе (ВИДЕО)

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је блаженопочивши патријарх српски Иринеј прије свега био добар човјек, који је успио да окупи све Србе смиреношћу и једноставношћу.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Гдје год се појављивао остављао је иза себе димензију простодушног односа према људима и стварима, плијенивши и окупљајући. Волио је да дође у Бањалуку и Српску. Ми смо успоставили и приватни однос, разговарали и телефоном о здрављу, било је договорено да га посјетим, али смрт је била бржа - рекао је Додик.

Навео је да је посљедњи пут видио патријарха Иринеја у Подгорици /на сахрани митрополита црногорско-приморског Амфилохија/.

- Сахрана патријарха Иринеја је била достојанствена и то заслужује Његова светост, била је смирујућа и окупљајућа атмосфера. То ми је дало утисак и снажно увјерење да је испраћен на прави начин - рекао је Додик вечерас за телевизију "Хепи".

Додао је да патријарх Иринеј никада није напрасито нешто тражио и увијек је сматрао да треба да се види да ли нешто може, никада није давао ултиматум.

- Долазили смо један другом на славу. За мене он био инспирација и стабилност - истакао је Додик и напоменуо да Србија и Српска данас обиљежавају много датума и да је томе допринио и патријарх Иринеј.

Додик је навео да је историјска улога Српске православне цркве веома важна, те да су Срби сачували свој идентитет током вишевјековне отоманске окупације захваљујући цркви и том окупљању вјерујућег народа.

- Црква је у том периоду чувала идентитет, а касније и у комунистичком времену, током прогона свештеника који је био на бази тога да припадате цркви - рекао је он.

Додик је навео да је комунистички режим "шиканирао" све што је било СПЦ у БиХ, те да су почетком 1960-их под плаштом комуниста отворена врата ширењу ислама.

- Од 1961. године и у наредних десетак година у БиХ је направљено више од 720 џамија, које до тада нису постојале. А на прсте једне руке бројале су се нове цркве - рекао је он.

Додик је навео да је у Бањалуци, која је била већински српски град, било 17 џамија и једна црква, што је био несразмјер и атак на СПЦ.

- То је све требало да се преживи, укључујучи и усташко вријеме, јер су усташе палиле и срушиле цркве, тако је било и у Бањалуци. У бившој Југославији све се чинило да Србија не буде јака - истакао је Додик.

Он је нагласио да Сарајево данас занима само слаба Србија.

- Јака Србија њима не одговара, онда је сатанизују, кажу да је то велика - рекао је Додик.