latinica  ћирилица
23/11/2020 |  22:35 ⇒ 23:12 | Аутор: СРНА

Додик: Прича о руском утицају на Републику Српску је бесмислена

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да су приче о руском утицају на Републику Српску бесмислене и нагласио да је Српска од Русије добила само помоћ, а никад ултиматум, нити ишта друго.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је навео да је једна од великих ствари у којима је Русија помогла Републику Српску приватизација Рафинерије нафте у Броду која је била девастирана.

- Тек када су Руси купили и почели да реконструишу генератор видјели су да у њему недостаје платинаста глава вриједна пет милиона долара. Они о томе нису причали. Ја први пут о томе причам сада, али они нису одустали - рекао је Додик и додао да су они запослили 2.000 радника и "дигли Брод", а након тога наставили да подижу бензинске пумпе, тако да Српска сада има најквалитетније гориво.

Као посебно важно Додик је истакао упорност коју Русија показује о питању спровођења Дејтонског мировног споразума који, како је рекао, "Српска слави док други јаучу".

Он је рекао да се свакодневне воде тешке борбе да се Дејтон одржи и да један број људи у Српској то не разумије, наводећи да су свих протеклих година високи представници настојали да смање снагу Републике Српске и поново граде "неку БиХ".

Додик је навео да у БиХ не прихватају пружену руку Србије и да су, када им је рекао да је та рука пружена, одговорили: "Да пружена, али не мислимо да је то добро".

Додик је рекао да је годинама уназад постојало настојање да се уруши српски идентитет на простору БиХ и уопште на простору бивше Југославије, али да се у томе није успјело и да је значајан допринос томе дао Његова светост патријарх српски Иринеј и Српска православна црква.

Подсјетио је да Република Српска и Србија сада обиљежавају шест значајних датума из српске историје, те да су ове године први пут обиљежили Дан српске заставе - 15. септембар.

- Наша застава је застава Србије. Наш грб је грб Србије. Ми то сада у Републици Српској, због одлуке високог представника, нисмо могли да истичемо, али у сваком случају код нас се поред химне коју смо усвојили, бар тамо гдје ја присуствујем, химна "Боже правде" свира и пјева као наша најомиљенија пјесма - рекао је Додик за Телевизију "Хепи".

Он је поновио да се идентитет српског народа није скршио и да су људи из Цркве заслужни што данас може да се изгради један нови идентитет.

- Каже се да постоје "босански" Срби, "хрватски" Срби. Тај покушај да се територијално идентификују Срби јесте тежња да се угаси њихов идентитет. То датира из Отоманског царства. Да се не смије никада дозволити Србима да постану најважнији чинилац на Балкану - рекао је Додик.

Он је додао да вјерује се да сваки британски амбасадор који дође на ове просторе едукује на тој доктрини.

- Мислим да је тај концепт да је добра само Србија која је слаба, а добри Срби су они који су подијељени, али то није тако. Срби су озбиљан народ и наше двије државе. Они који нам кажу да се окренемо Сарајеву гурају неку причу која је пуна имагинације, али имагинација за нас није непозната ствар - рекао је Додик.

Додик је поручио да свијет није успио ни да сатанизује српски народ, ма колико то желио, јер се није могла изигнорисати српска страдалничка историја.