latinica  ћирилица
23/11/2020 |  22:42 ⇒ 22:42 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Митрополија не жели ничим да угрози процес формирања владе

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да Митрополија црногорско-приморска само очекује да се формира влада Црне Горе, што је одговорност побједничке коалиције и нове парламентарне већине, те да не жели ничим да угрози тај процес.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

- Сматрамо да је најбоље да политичари, људи којима припада та одговорност, без икаквих притисака и без икаквих наших сугестија формирају нову власт и преузму одговорност за рјешавање многих нагомиланих проблема у Црној Гори. Ми се само молимо Богу да све прође у реду. Заиста било би крајње неодговорно да се то исувише одлаже - рекао је владика Јоаникије поводом спекулација да се Црква мијеша у кадрирање нове владе у Црној Гори.

Епископ будимљанско-никшићки је за "Спутњик" рекао да је Црква посебно заинтересована и има увјеравања да ће нова власт устројити односе са Црквом, односе између Цркве и државе на један савремен и цивилизован начин.

Одговарајући на питање да ли вјерујући народ може да очекује изненађење приликом избора новог митрополита, с обзиром да за народ у Црној Гори нема дилеме да је поред тога што тренутно обавља функцију администратора Митрополије, он једини прави избор за насљедника митрополита Амфилохија, епископ будимљанско-никшићки је рекао да је то тема за Свети архијерејски сабор.

- У овим данима када је црква у короти, када жалимо и када трпимо овај бол због одласка наших великих јерараха, поглавара наше Цркве и нашег митрополита, ми не говоримо на те теме, није време ни моменат. Има моменат када ће се о томе говорити. Ту је наравно много важно да се испоштује канонска процедура и оно што је освештана традиција наше Цркве, важно је много да избор буде без приговора. Као и да се избор обави без утицаја политике или било које друге струје, не дај Боже - рекао је владика Јоаникије.

Он је подсјетио да је прописано да се упражњени трон било које епархије, као и упражњени трон српског патријарха попуњава за три мјесеца, али је додао да се мора уважити тренутна ситуација, те да ће о датумима водити рачуна Свети архијерејски синод, у чијој је то надлежности и у који он има потпуно повјерење.