latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:02 ⇒ 09:42 | Аутор: sputniknews.com

Ово је Бајденов тим који ће водити Америку

Новоизабрани предсједник САД Џозеф Бајден изабрао је Ентонија Блинкена за државног секретара, саопштио је Бајденов тим.
Бијела кућа  (Фото:Flickr/ Glenn Pope) -
Бијела кућа (Фото:Flickr/ Glenn Pope)

- Под администрацијом Бајден-Харис, америчку националну безбједност и спољну политику водиће искусни професионалци спремни да врате принципијелно вођство на свјетској сцени и достојанствено вођство код куће - наводи се на објави званичног налога Бајдена и Камале Харис на Твитеру.

Џејк Саливен ће бити савјетник за националну безбједност, а Ејврил Хејнс директор националне обавјештајне службе, пренио је Ројтерс.

Алехандро Мајоркас ће бити на челу министарства унутрашње безбједности, а Линда Томас Гринфилд амбасадор у Уједињеним нацијама.

Блинкен познат Београду

Ентони Блинкен је још један званичник Вашингтона добро познат Београду. Он је више пута био саговорник предсједника Александра Вучића, из периода када је обављао функцију замјеника државног секретара у администрацији Барака Обаме, док је потпредсједник САД био Бајден.

Први њихов забиљежени сусрет одиграо се у јуну 2015. године, када је Вучић као премијер Србије боравио у Вашингтону.

Вучић и Блинкен разговарали су тада о подршци САД, европском путу Србије, ситуацији у региону, дијалогу са Приштином и спољнополитичким активностима Србије и Вучић је нагласио неопходност политичке подршке САД евроинтеграцијама Србије и додао да је доста учињено на очувању мира и стабилности у региону.

Вучић је Блинкена обавестио и о економским реформама које се спроводе у Србији и позвао га да посети Србију.

Блинкен је у том сусрету истакао да ће САД да охрабре Европску унију да што пре отвори поглавља са Србијом и изразио је задовољство личним залагањем и улогом Вучића у региону, као и радом српске владе.

Блинкен је том приликом рекао да је све што је до тада учињено довело до ближе сарадње Србије и САД и поздравио је економске реформе и нагласио неопходност већег присуства америчких инвеститора у Србији.

Вучић и Блинкен су се састали и у септембру 2016. године у Њујорку, када су разговарали о односима две земље, дијалогу са Приштином, али и о економским реформама Владе Србије.

Према саопштењу с тог сусрета, Вучић је рекао Блинкену да ће Србија учинити све како би се одржала стабилност Западног Балкана, која значи и економски просперитет свих земаља.

Током тог разговора, Блинкен је истакао да је веома важно да Србија као кључна земља региона настави свој европски пут јер то доприноси напретку цијелог региона.

Он је такође тада пренио Вучићу "поздраве потпредсједника САД Џозефа Бајдена" и његову поруку да је "изузетно задовољан посјетом Србији", у августу те године.

Блинкен и Вучић су се састајали још неколико пута, о чему свједоче фотографије тих сусрета.

Блинкен (58) је иначе био и на мјесту замјеника савјетника за националну безбједност у Обаминој администрацији.

Радио је у Савјету за националну безбједност и у администрацији Била Клинтона, прије него што је постао шеф особља за Комитет за спољне послове у Сенату САД, када је Бајден био на челу комитета, а кратко вријеме радио је и као савјетник за безбједност тада потпредсједника Бајдена.

У његовој службеној биографији стоји да је радио као замјеник амреричког државног секретара од 2015. до 2017. године и замјеник савјетника за националну безбједност пд 2013 до 2015. године у администрацији барака Обаме.

Такође, претходно је радио као виши званичник у Центру за стретешке и међународне студије, као шеф особља у одбору сената за спољне послове од 2002. до 2008, а био је и члан предсједничке транзиције Обама - Бајден од новембра 2008. до јануара 2009. године.

Од 2009. до 2013. године Блинкен је био замјеник помоћника предсједника и савјетник потпредсједника за националну безбједност.

Од 1994. до 2001. године био је члан Савјета за националну безбједност, а у периоду од 1994. до 1998 радио је чак као специјални помоћник предсједника Савјета и виши директор за писање говора.

Од 1999. до 2001. био је специјални помоћник предсједника Савјета задужен за европска и канадска питања.

До 2008. године радио је као директор особља у америчком Одбору за спољне послове при Сенату да би тада радио као члан тима за транзицију Обаме и Бајдена.

Бивши кандидат за предсједника САД Хилари Клинтон поручила је да долазећа администрација није могла да одабере боље особље за тимове за спољну политику и националну безбједност.

- Тони Блинкен је посвећени јавни службеник који ће бити невјероватно ефикасан државни секретар - написала је Клинтон у објави на Твитер налогу.

Бивши државни секретар САД Џон Кери биће на челу тима за борбу против климатских промјена у тиму изабраног предсједника Џоа Бајдена, саопштио је данас Бајденов транзициони тим.

Кери је био један од најзаслужнијих за Париски климатски споразум потписан 2015. године, пренио је Си-Ен-Ен.

Осим што је био државни секретар од 2013. до 2017. године, у вријеме док је предсједник био Барак Обама, Кери је дуго био сенатор из Масачусетса, а био је и кандидат демократа на предсједничким изборима 2004. године, међутим тада је побиједио Џорџ Буш.