latinica  ћирилица
24/11/2020 |  08:20 ⇒ 10:52 | Аутор: sputniknews.com

Шта се све у Србији мијења од 18.00 часова?

Од данас па у наредних 10 дана на снази ће бити нове мјере Владе Србије, донесене ради спречавања ширења вируса корона.
Београд (фото:studiob.rs) -
Београд (фото:studiob.rs)

Поред актуелних, које се прије свега односе на обавезно ношење заштитне маске и физичке дистанце, уведене су и нове мјере које ће промијенити свакодневни начин живота.

Ово су сви детаљи мјера и промјене које очекују грађане Србије данас од 18.00 часова:

1. Краће радно вријеме

Мјера подразумијева скраћење радног времена до 18.00 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима. Такође, до 18.00 ће радити и позоришта, биоскопи и друге установе културе, као приређивачи посебних и класичних игара на срећу.

Шта наставља да ради до 21.00 часова?

Продавнице и други малопродајни трговински објекти радиће до 21.00

Све радње које се не налазе у тржним центрима, попут бутика у београдској Кнез Михаиловој улици или фризера у насељу, али и многобројних занатлија, моћи ће да раде, као и по претходној одлуци, до 21.00, рекао је за Блиц градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координације односа са грађанима Дарко Главаш.

Најдуже до 21.00, моћи ће да раде поште и банке, осим оних смјештених у тржним центрима.

НЕОГРАНИЧЕНО: Апотеке, бензинске пумпе у обављању дјелатности продаје горива и угоститељски и други објекати који врше доставу хране, могу да раде без ограничења.

2. Обавезна заштита

Обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама гдје се не могу избјећи међуљудски контакти - такође је мјера.

Ношење заштитне маске у затвореном простору је нешто што се не мијења током трајања цијеле епидемије, међутим све се чешће говорило и о маскама на отвореном.

3. Забрана окупљања више од пет особа

Забрана свих јавних окупљања с присуством више од пет особа, у затвореном и на отвореном простору. Од ове мјере изузети су радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратних по особи

4. Рад од куће

Иако се раније о овоме мало говорило, једна од нових мјера је омогућавање рада од куће свим запосленима код којих то радни процес допушта.

5. Појачана контрола у превозу

Строга контрола обавезе ношења заштитне маске у возилима јавног превоза, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила - тачно тако гласи још једна нова мјера.

Како је градски превоз једно од главних мјеста преношења вируса надлежни су стално, поред ношења маске, апеловали и на контролу спровођења ове мјере.

6. И остале мјере под додатном контролом

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мјера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мјера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтијева лијечење у болници.

7. Промјене и у образовним установама

Школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, такође у наредним данима могла да претрпи одређене измјене. Оно што је сигурно јесте да потпуно обуставе неће бити, већ ће се настава обављати на даљину односно онлајн, а уколико буде усвојена мјера о селективном преласку на онлајн она ће бити орочена на 10 или 15 дана.