latinica  ћирилица
24/11/2020 |  09:55 ⇒ 09:56 | Аутор: РТРС

Мркоњић Град, осим по косцима и ковачима, познат по доброј ракији и меду (ВИДЕО)

Мркоњић Град познат је по косцима и ковачима.
Ракија - Фото: РТРС
РакијаФото: РТРС

До 1925. године овај град се звао Варцар Вакуф, па отуда и "варцарка" - врста косе кованице о којој је Иво Андрић писао у приповјетки "Коса".

Поред тога, ово подручје познато је и по производњи ракије, али и меда.

Када дођете у Мркоњић, прво што око примијети су брда, ријеке, шуме и планине. На неколико километара од ове општине налази се језеро Балкана. Поред уживања у природи, чашица ракије неизоставна је када посјетите овај крај.

О мркоњићкој шљивовици, чији квалитет расте из године у годину, прича се широм Српске, али и у земљама региона. На Аранђеловданском вашару, представљене су само оне најбоље.

Ракија Гојка Јовића, надалеко позната по свом специфичном укусу, поред бројих награда у региону, у конкуренцији са 77 узорака, злато је освојила и у Мркоњић Граду.

Као дијете, Гојко је уз родитеље учио тајну прављења добре ракије. Сада, своје знање преноси и на своје потомке. Каже да је уз мало труда и пуно љубави, квалитет загарантован.

Осим ракијом, овај крај може се похвалити и производњом пчелињег меда. Синиша Кежић производњом се бави три године и има преко 100 кошница. У мед, каже, додаје разноврсне биљке попут коприве, али и суво воће. Мед је квалитетан захваљујући здравој природи и нетретираним биљкама.

Ове године, нетретираног меда нема много, па препоручује да при куповини будете опрезни. Богата природа, "златна" ракија и квалитетан мед само су дио потенцијала којим се дичи мркоњићки крај. Гостопримство, доброта и срдачни домаћни сигурно ће вас поново навести да посјетите ову општину.