latinica  ћирилица
24/11/2020 |  10:56 ⇒ 12:00 | Аутор: СРНА

У функцији регистар подстицаја

Административни портал Регистра подстицаја за регистроване институције је у функцији, доступан је на интернет адреси регистра подстицаја у Републици Српској и његов садржај се континуирано пуни подацима из републичких институција и јединица локалне самоуправе, саопштено је из Министарства привреде и предузетништва Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Регистар је доступан је на веб-адреси /regpodsticaja.vladars.net/ у виду два портала.

- Први је, као јавни портал Регистра подстицаја, доступан свима и садржи информације о Регистру подстицаја, актуелним јавним позивима и доступним подстицајима који су на располагању заинтересованим корисницима. Други је административни портал Регистра подстицаја, доступан искључиво за регистроване кориснике, односно овлаштене особе на нивоу институција - наведено је у саопштењу.

Ријеч је о јединственој електронској бази о средствима за подстицаје привреди Републике Српске, који се додјељују на републичком и локалном нивоу, а циљ успостављања Регистра је да буде обезбијеђен јасан и свеобухватан преглед планираних, одобрених и реализованих средстава за подстицаје привреди.

- На овај начин, осигураће се боља координација и размјена информација између институција које додјељују подстицаје, транспарентнији увид у одобрена и додијељена средства за подстицаје, а база ће се користити, не само за потребе институција Српске, већ и за информисање крајњих корисника и свих заинтересованих страна - наводе из ресорног министарства.

Након што у потпуности буде завршен унос података у електронску базу, Регистар ће омогућити јавни увид о додијељеним средствима за подстицаје, а у складу са Законом о подстицајима у привреди Српске, Министарство привреде и предузетништва има улогу администратора овог регистра.

На иницијативу Министарства привреде и предузетништва, израду софтвера је подржала Америчка агенција за међународни развој, те обезбиједила донаторска средства у износу од 329.000 КМ.

Успостављање Регистра подстицаја Републике Српске, који се додјељују привреди, предвиђено је Меморандумом о заједничким политикама за период 2018-2020. године, који је потписан између Владе Српске и Уније удружења послодаваца 10. децембра 2017. године, као и Програмом економских реформи Републике Српске за период 2019-2021. године.