latinica  ћирилица
24/11/2020 |  11:16 ⇒ 11:16 | Аутор: СРНА

Мустафи продужен притвор

Судија за претходни поступак Специјалног суда за Косово у Хагу одлучио је да бившем високопозиционираном припаднику терористичке ОВК Саљиху Мустафи, који се јавно хвалио да је убијао Србе, продужи притвор на два мјесеца због ризика од бјекства и утицаја на свједоке и жртве, који и даље постоје.
Саљих Мустафа (десно) - Фото: РТС
Саљих Мустафа (десно)Фото: РТС

- Сматрамо да се ризицима од бјекства, ометања поступка и даљег чињења кривичних дјела може ефикасно управљати само из притвора - наведено је у одлуци судије за претходни поступак Специјалног суда у Хагу.

Судија за претходни поступак подсјећа да се Мустафа "јавно хвалио убијањем Срба на конференцији за штампу 14. јуна 1999. године у Приштини, демонстрирајући тако ризик да може прибјећи насиљу и пријетњама физичким насиљем над жртвама и свједоцима".

У одлуци је наведено да је одбрана затражила да Мустафа буде пуштен из притвора, уз аргумент да му не може бити одређено даље задржавање поводом одређених оптужби уколико није предочен додатан "објективни материјал" за њих, преноси портал Косев.

Са друге стране, Тужилаштво је захтијевало од претпретресног судије да Мустафа остане у притвору, те да не буде пуштен на слободу, па чак ни условно, јер сматра да, не само да постоје поменути ризици, већ да су се увећали, као и да постоји основана сумња да је Мустафа извршио злочине који су му стављени на терет.

Када је ријеч о ризику да ће оптужени да поново врши иста кривична дјела, Тужилаштво сматра да би, због могућности изрицања дуже затворске казне, оптужени могао да прибјегне пријетњама физичким насиљем против жртава.

Мустафа је ухапшен 24. септембра у Приштини, а на терет му је стављена појединачна одговорност по четири тачке оптужнице ратног злочина - произвољно лишавање слободе на имању у Злашу, сурово поступање, мучење у Злашу за исти период и убиство на истој локацији у истом периоду.

Оптужени је суду први пут приступио 28. септембра, када је одбио да се изјасни о кривици без консултације са браниоцем, а тада је и добио рок од 30 дана да се изјасни о оптужници.

Пред судом се, на статусној конференцији, појавио и 5. октобра, када је, говорећи о статусу и обиму истрага и доказа, одбрана најавила да ће у случају против Мустафе испитати најмање 16 свједока.

Мустафа се 28. октобра, тачно мјесец дана од првог приступања, изјаснио да није крив за ратне злочине по свим тачкама оптужнице који су му стављени на терет.

Одлука о притвору се, према правилнику суда, разматра на два мјесеца.

Специјални суд у Хагу саопштио је јуче да су до даљег, због рестриктивних мјера због вируса корона, забрањене посјете свим бившим политичким и војним лидерима /терористичке/ ОВК који се налазе у притвору Специјалног суда у Хагу.

Они могу само да причају са члановима породице путем видео-линка, а нико не може физички да их посјети.

На листи оптужених су Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи, Реџеп Сељими, Саљих Мустафа, Насим Харадинај и Хисни Гуцати.