latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:03 ⇒ 12:04 | Аутор: СРНА

Усвојен Закон о судским таксама

Делегати Дома народа Парламентарне скупштине БиХ усвојили су данас Закон о измјенама и допуни Закона о судским таксама у поступку пред Судом БиХ, којим се стварају услови за успостављање ефикасног механизма наплате судских такси.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Предложеним измјенама и допунама закона уређује се, односно мијења вријеме застаре, отклањају недостаци у поступку наплате и доношења рјешења о принудној наплати ненаплаћене судске таксе.

Истовремено се прецизирају одредбе како би се учинио ефикаснијим поступак принудне наплате судске таксе физичким лицима која немају боравиште или пребивалиште у БиХ, али имају имовину у БиХ.

Захтјев делегата Дениса Бећировића за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ по хитном поступку, као и његов захтјев за разматрање Приједлога закона о допуни Закона о раду у институцијама БиХ по хитном поступку, нису добили сагласност делегата Дома народа и нису усвојени.

Бећиревић је појаснио да овим иницијативама жели да са оба ова приједлога укине привилегију посланицима и делегатима у виду јубиларне награде, јер је тренутна ситуација у БиХ тешка и сви грађани треба да једнако поднесу терет кризе.