latinica  ћирилица
24/11/2020 |  12:39 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Истрага у Шведској: Озбиљни пропусти у домовима за старе

Шведска контролна служба за јавно здравље саопштила је данас да је утврдила "озбиљне пропусте" у вези са његом коју су поводом ковида 19 добили људи у домовима за старе, гдје су умрле хиљаде људи.

Домови за бригу о старима били су тешко погођени у првом таласу епидемије, а премијер Стефан Лофвен у мају је признао да држава није успјела да заштити старије становништво.

Позната по одбијању да уведе општу блокаду или обавезно ношење маски, Шведска има знатно већи број умрлих у односу на број становника негу сусједне скандинавске земље, али мање него Шпанија.

Инспекторат за здравље и социјалну заштиту мјесецима је водио истрагу о њези у домовима за старе послије многобројних жалби од родбине и особља.

Генерални директор ове службе Софија Валстром саопштила је на конференцији за новинаре да је истрагом утврђено да су постојали озбиљни пропусти на регионалном нивоу када је ријеч о њези у домовима за старе особе.

Служба је објавила да ниједан од 21 шведског региона није преузео довољно одговорности за лијечење заражених становника ових установа и да петина пацијената није имала индивидуалну љекарску процјену здравственог стања.

У истрази није указано на појединачне домове или припаднике особља.

У домовима за старе преминула је скоро половина од укупно 6.400 умрлих од ковида 19 у Шведској.