latinica  ћирилица
24/11/2020 |  16:04 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Насиље над женама поприма пандемијске размјере

Омбудсмани за људска права БиХ упозорили су да насиље над женама и дјевојчицама почиње узимати пандемијске размјере, те да пријављени случајеви насиља указују да постоје слабости у систему које се огледају у неадекватном реаговању надлежних органа, неефикасној заштити жртава, те благом кажњавању починилаца, често и испод законом утврђеног минимума.
Насиље над женама - Фото: илустрација
Насиље над женамаФото: илустрација

- Насиље над женама и дјевојчицама одвија се у јавним и приватним просторима било код куће, на улицама, у државама и њеним институцијама, у миру или у рату, те институција Омбудсмана за људска права БиХ користи 25. новембар - Међународни дан борбе против насиља над женама, да подигне свијест и укаже на важност спречавања ове појаве, односно превенцију и уклањање посљедица насиља над женама и дјевојчицама - саопштено је из институције Омбудсмана.

У саопштењу се истиче да у процесу заштите жена и дјевојчица од насиља примарну улогу имају адекватно законодавство, оспособљени органи за ефикасно дјеловање, те усвојене процедуре поступања надлежних органа.

Из ове институције су оцијенили да су доношењем закона о заштити од насиља у породици Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ, као лекс специјалиса, уз Закон о равноправности полова и Закон о забрани дискриминације у БиХ, створене правне претпоставке за ефикасније процесуирање насиља над женама и заштиту жртава.

- Несумњиво је да постоји потреба ефикаснијег дјеловања свих субјеката укључених у спречавање и превенцију насиља над женама и дјевојчицама, те свакако обезбјеђење имплементације обавеза утврђених домаћим уставима и законима, као и Истанбулском конвенцијом и ЕУ Директивом о успостављању минималних стандарда за права, подршку и заштиту жртава кривичних дјела из 2012. године - наводи се у саопштењу.