latinica  ћирилица
24/11/2020 |  19:28 ⇒ 19:30 | Аутор: СРНА

Борељ: Београд да усклади спољну политику са Бриселом

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жосеп Борељ рекао је да се од Србије, као земље стартешки опредјељене за чланство у ЕУ, очекује да и на спољнополитичком плану дјелује тако да њена европска перспектива не буде нарушена.

- У том контексту, било какви дипломатски кораци који се противе заједничком ставу ЕУ о Јерусалиму представљају озбиљну забринутост и жаљење - наглашава Борељ.

У одговору на посланичко питање о могућим посљедицама утицаја досадашње политика САД на процесе приступања земља Западног Балкан и конкретним посљедицама које могу произаћи из Вашингтонског споразума, Борељ је рекао да се од Србије очекује да своју спољну политику усклади са политиком ЕУ, преноси РТС.

- Србија већ преговара о приступању ЕУ и очекује се да ће своје политике према трећим земљама прогресивно ускладити са политикама и ставовима које је усвојила ЕУ - тачку коју смо више пута подвлачили у нашем редовном дијалогу са Београдом- рекао је Борељ.

Он наглашава да Београд и Приштина "након Вашингтона" у Бриселу настављају рад на међусобном свеобухватном споразуму "у складу са ЕУ тековинама" и међународним правом.

Из ЕУ поручују да од нове администрације у Вашингтону очекују "бољу комуникацију и сарадњу" када је ријеч о Западном Балкану и дијалогу Београда и Приштинем, те "бољу и усклађенију" сарадњу по многим међународним питањима, од Ирана, Русије, Кине до Турске.

За разлику од неслагања у вези са спољнополитичким питањем у вези са Израелом, из ЕУ поручују да поздрављају дио Вашингтонског споразума који се односи на економски развој Београда и Приштине и региона у цјелини.