latinica  ћирилица
24/11/2020 |  20:52 ⇒ 25/11/2020 | 19:19 | Аутор: РТРС

Додик пред СБ УН: Република Српска, а и пола ФБиХ жели да Инцко оде (ВИДЕО)

Предсједавајући и српски члан Предсједништва Бих Милорад Додик рекао је, обраћајући се Савјету безбједности Уједињених нација, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД) - Фото: Тwitter
Додик се обраћа Савјету безбједности (Фото: СНСД)Фото: Тwitter

- Дејтонски споразум је један од најважнијих докумената међународног права након Другог свјетског рата - рекао је Додик.

Навео је да БиХ по Уставу припада само оно што јој је изричито дато, а да све остало припада ентитетима, те да би то требало да зна и Инцко који, како је навео, није задужен да тумачи Устав, али да се неовлаштено петља у тумачења много чега у БиХ.

- Дејтонски споразум се не тумачи, он се примјењује - додао је Додик.

Истакао је да је БиХ сложена заједница која се кроз Дејтон ослањала на оно што се примјењивало и у САД.

- Високи представници су промијенили Дејтонски споразум, мијењајући дух Дејтона. Педи Ешдаун, је кршио све могуће споразуме, а то је признао и у својој књизи. И сви су промовисали такву политику, све до Инцка - поручио је Додик.

Поновио је да нигдје не пише да постоји Савјет за имплементацију мира.

- Тај савјет је, наводно, дао високом представнику да сам доноси и намеће законе - истакао је Додик и додао да међународни ниво није увео високог представника већ да га је увео Анекс 10.

Додик је поручио је да је мир кључна ријеч овог времена који је успостављен Дејтонском споразумом.

- Устав БиХ каже да се БиХ састоји од два ентитета и три конститутивна народа. Нигдје не пише да БиХ има имовину, тако да Инцко не може да спречава инвестиције - каже Додик.

Рекао је да Србија хоће да оде високи представник.

- Хрватска исто, Република Српска жели да нестане, пола Федерације БиХ жели да он оде. А, он и даље манипулише и износи неистине. Злоупотребљава говорницу и кад говори, представља само један бошњачки народ - поручио је Додик.

Додик је истакао да жели БиХ састављену из два ентитета и три народа.

- Уколико то није могуће, нико нам неће забранити да сањамо своју слободу - нагласио је Додик.

Додик је нагласио да у свему што је рекао и данас и раније, Инцко показује да мрзи Србе и да "или је плаћен за то или је заиста убијеђен да тако треба да буде".

- Говорио је и данас о томе и желим да се осврнем на то, јер сам мислио сам да је ово мјесто за достојанствен разговор. Инцко, који злоупотребљава говорницу говори у име бошњачког народа, не говори у име људи овде, нити у име Дејтонског споразума - рекао је Додик.

Додик је Инцка упитао да ли зна да је он предсједавајући Предсједништва БиХ.

- Ја као предсједавајући Предсједништва нисам запримио ниједан захтјев о томе да се Предсједништво изјасни у овој ситуацији и зато само могу могу рећи да о томе нема став Предсједништва и ви нисте човјек који тумачи Предсједништво, ја вам то никад нећу дозволити - рекао је Додик.

Додик је поручио да је он тај који као предсједавајући тумачи ствавове Предсједништва, е не Инцко "својим лажима пред овако високим тијелом".

Извор: РТРС/СРНА