latinica  ћирилица
25/11/2020 |  11:11 ⇒ 11:12 | Аутор: СРНА

Словенија: Повећан број заражених; Предложене казне

У Словенији је у протекла 24 часа потврђено 2.226 нових случајева заразе вирусом корона међу 8.063 тестираних, док је од посљедица ковида-19 умрло 43 обољелих.

Ријеч је о трећем највећем дневном броју заражених од почетка епидемије, повећан је и удио позитивних тестова у односу на претходни дан.

Од почетка епидемије од посљедица ковида-19 умрло је 1.199 људи, а медији наводе да је, према међународним подацима, Словенија на првом мјесту по морталитету међу обољелима у задњих седам дана.

Словеначки премијер Јанез Јанша данас ће у парламенту представити нови законски пакет помоћи за корона кризу који, између осталог, предвиђа казне од 1.000 до 10.000 евра за кршење епидемиолошких мјера, док опозиција тражи да се од тога одустане.

Влада Словеније сутра ће одлучивати о епидемиолошким мјерама, а стручни тим за ковид 19 предложио је да све рестриктивне мјере буду продужене и наредне седице.

Строге мјере и затварање у Словенији на снази су већ скоро мјесец дана, а неки сматрају да би требало да остатну на снази до краја године, упркос мишљењима је достигут такозвани врх другог таласа епидемије.

Стање у неким болницама које примају ковид болеснике и даље је критично и капацитети су већ попуњени, па се обољели премјештају у оне које још имају слободних постеља.

Најтеже стање што се тиче ширења вируса и хоспитализација је у Прекмурју, на сјевероистоку земље, те на подручју Марибора.