latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:21 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Вучуревић: Додик има право - Инцко треба да оде

Предсједник Асоцијације "Ствараоци Републике Српске" Божидар Вучуревић изјавио је да предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик има право кад критикује ОХР, те истакао да је ријеч о једној врсти политичке анексије у којој 25 година странац управља БиХ, и то увијек на штету српског народа.

- Прије свега, треба да завршимо ту политичку анексију коју представља било који странац. Високи представник у БиХ Валентин Инцко треба да оде, да нас пусти да уређујемо земљу онако како је то могуће, како је функционално - истакао је Вучуревић, коментаришући синоћње Додиково обраћање Савјету безбједности УН.

Вучуревић, који је некадашњи предсједник општине Требиње, каже да је јасно да су Срби и прије рата окривљен народ, а прије свега њихови руководиоци и лидери, тако да су сви који су оптужени, који се налазе у Хагу, окривљени и прије почетка рата, а њихова имена су послије само додата.

Он сматра да су Срби одавно анатемисани, док су сада и Хрвати веома обесправљени, па су зато и они незадовољни БиХ.

- Ми требамо да се позовемо на све потписнике и гаранте Дејтонског мировног споразума јер су високи представници бахато пролазили, смјењивали један другога, покупили добар шићар у БиХ од бошњачког народа и радили у корист само једног народа, мијењали Дејтонски споразум. Мислим да Република Српска, а и Хрвати у БиХ требају да прозову гаранте Дејтонског мировног споразума, који се апсолутно не спроводи у изворном облику - нагласио је Вучуревић.

Коментаришући замјерке које је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић у синоћњем обраћању Савјету безбједности УН изнио на Инцков рад, Вучуревић каже да се интереси три конститутивна народа у БиХ разликују, будући да Срби теже да живе у заједници са матицом Србијом, Хрвати да се приближе Хрватској, а Бошњаци желе унитарну БиХ.

- Ту се интереси разликују и њих је немогуће приближити без неког новог рјешења, али, наравно, поштујући и позивајући се на мировни Дејтонски споразум као изворни, а не овако окрњен какав се сада примјењује - сматра Вучуревић.

Вучуревић каже да га не чуди реакција хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића на обраћање Додика и Човића Савјету безбједности УН, истакавши да Комшић није ни изабран од хрватског народа, те да "мора бити послушник Бошњака".

- Он /Комшић/ штити своје мјесто, гдје је јако добро плаћен, гдје се доста пита и може да утиче на развој политичких догађаја, њему је тамо добро и он то брани свим силама - сматра Вучуревић.

Вучуревић је нагласио да је српском народу доста окупација, опсада и високих представника.

- Ми смо поднијели толику жртву у рату, па опет послије рата, како видите, и увијек ми кривци. Вријеме је да се испрсимо, да бранимо оно што је право, на што сваки народ у свијету има право, па и Срби. Драго ми је да су то и Хрвати напокон сазнали и да су нам се придружили у таквим пословима и гледањима - истакао је Вучуревић.

Додик и Човић обратили су се синоћ Савјету безбједности на видео-коференцији током састанка посвећеног обиљежавању 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Видео-конференција је одржана на иницијативу Сталне мисије Руске Федерације у УН.

Додик је синоћ рекао, између осталог, да Србија, Хрватска и Република Српска хоће да оде високи представник из БиХ, као и 50 одсто Федерације БиХ и додао да високи представник Валентин Инцко мрзи Србе и говори у име бошњачког народа, а не Дејтонског споразума.

Он је нагласио да Инцко не може да тумачи Устав, иако неовлашћено то ради, те да се само може кретати у оквиру Анекса 10 Дејтонског мировног споразума.

Човић је током обраћања Савјету безбједности УН критиковао Инцка и политику СДА, те указао на неопходност усвајања измјена Изборног закона и неравноправност хрватског народа у БиХ.

Осим њих, обратио се и високи представник у БиХ Валентин Инцко, док је предсједник СДА Бакир Изетбеговић одбио позив руског амбасадора.