latinica  ћирилица
25/11/2020 |  14:54 ⇒ 17:42 | Аутор: СРНА

Фискална консолидација дио мјера за санирање посљедица пандемије

Министарство финансија Републике Српске, упоредо са низом мјера реализованим ради заштите становништва и подршке привреди, покренуло је по избијању пандемије процес фискалне консолидације који је подразумијевао израду ребаланса буџета у мају, те ребаланса који ће бити разматран на сједници Народне скупштине идуће седмице.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Фискална консолидација подразумијева усклађивање јавних прихода и јавних расхода до чијег дисбаланса је дошло због пада јавних прихода, прије свега, прихода по основу индиректних пореза, те због значајног раста јавних расхода, превасходно у здравственом сектору и кроз помоћ привреди, саопштено је из Министарства.

Овакав омјер јавних прихода и расхода, тврде у Министарству, подразумијевао је додатно финансирање кроз задуживање, као и снажне уштеде на неким другим расходима.

- На овај начин су одржане ликвидност и солвентност буџета, очуван здравствени систем, сачувани животи и здравље становништва Републике Српске, те је одржан ниво привредне активности - наводе у Министарству финансија.

С обзиром на то да је у условима пандемије дошло до смањења редовних јавних прихода и пораста расхода, у складу са Законом о фискалној одговорности у Републици Српској, Народној скупштини је предложено да се донесе одлука о одобравању привременог одступања консолидованог буџетског дефицита од фискалног правила, и то у условима природне непогоде узроковане појавом вируса корона и проглашењем пандемије.

- У складу са нарушеним правилом, предложене мјере се односе на јачање финансијске дисциплине и фискалну консолидацију којим би се буџетски дефицит свео на ниво испод три одсто оствареног бруто домаћег производа - појашњавају у Министарству.

Фискални савјет Републике Српске се сагласио и дао препоруке које је Влада уградила у информацију припремљену за разматрање у парламенту.

У складу са Законом о фискалној одговорности, под општим фискалним правилима се подразумијевају правило о дугу и правило консолидованог буџетског дефицита.

Прво правило лимитира јавни дуг Републике на начин да на крају фискалне године не може бити виши од 55 одсто оствареног БДП-а у тој години, а друго правило одређује да консолидовани буџетски дефицит на крају фискалне године не може бити виши од три одсто оствареног БДП-а у тој години.

- Подсјећамо да је до ове године ниво јавног дуга, као и износ консолидованог дефицита буџета у Републици Српској, увијек био унутар граница одређених овим фискалним правилима - наводе у Министарству.

Међутим, у Министарству истичу да је због значајног повећања јавних расхода током ове године усљед санирања посљедица пандемије, као и због велике неизвијесност када ће се она окончати, те значајног пада јавних прихода, дошло до одступања од правила за консолидовани фискални дефицит, али не и до одступања од правила за дуг у Републици Српској у овој години.

- Јавни дуг ће на крају текуће године бити испод 45 одсто оствареног БДП-а у тој години - тврде у ресорном министарству.

У Министарству наводе да ће, имајући у виду законска ограничења, те препоруке Фискалног савјета, Влада одговорно радити на мјерама које ће довести до повећања прихода, односно смањења расхода, водећи рачуна да се не наруши поштовање општих фискалних правила, са нагласком на правило које се односи на дуг.

- Иако фискална консолидација подразумијева и одређене рестриктивне мјере које ће довести до повољнијег односа прихода и расхода, она неће подразумијевати обуставу планираних инвестиција или престанак издвајања за неку од категорија буџетских корисника -  наведено је у саопштењу.

Такође, додају из Министарства, подршка привреди, као и становништву погођеним пандемијом биће континуирана кроз Компензациони фонд.

Пракса јавног објављивања свих корисника којима су средства додијељена биће настављена на интернет страници Пореске управе Републике Српске, чиме је овај процес учињен крајње транспарентним и доступним јавности.