latinica  ћирилица
25/11/2020 |  16:39 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Епидемиолошка ситуација забрињавајућа; Нови апел за поштовање мјера (ВИДЕО)

Епидемиолошка ситуација у Српској и даље је веома забрињавајућа. Још 417 особа позитивно је на вирус корона од 1.045 тестираних узорака. Од посљедица заразе преминуло је 29 особа.
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Лабораторија (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Забрињава податак да је од 417 новообољелих, 253 средње,а 51 млађе доби.

Најмлађи пацијент, који има 29 година је на респиратору.

Бањалука и даље са највећим бројем заражених, али укорак и Бијељина.

Из болнице у Зворнику моле за разумијевање, јер због преоптерећености медицински радници не могу увијек да се јаве породици обољелих.

По броју заражених од почетка пандемије, Приједор је на 11 мјесту у Српској.

Европска унија донирала је Институту за јавно здравство личну заштитну опрему рукавице, мантиле, назувице, у вриједности од 185.000 евра, која је набављена преко УНДП.

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да је донација веома значајна јер је ријеч о великој количини заштитних рукавица, које су добродошле у здравственим установама Српске због повећаног броја лица позитивних на вирус корона.

- Очекује се да опрема у наредном периоду буде дистрибуисана у здравствене установе у Српској којима је неопходна, а у складу са закључком Републичког штаба за ванредне ситуације - рекао је Зељковић.

Ситуација са вирусом корона погодила је и сектор трговине и туризма.

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић изјавила је да је ситуација са вирусом корона погодила сектор трговине и туризма.
 
- Борба против вируса корона траје много дуже, него што је било ко од нас могао да очекује. И даље је пред нама неизвјестан период у коме не знамо шта да очекујемо, али је сигурно да ћемо се сусрести са бројним изазовима који ће бити велики за нас и за привреду Српске - рекла је Гашићева.

Медицинско особље позива грађане да носе маске и држе физичку дистанцу.

Свакако је од помоћи оснажити и имунитет, а у прилог томе је вијест да су експерти Медицинског факултета Бањалука објавили у америчко-канадском часопису научни рад да екстракт нара превентивно може да дјелује на вирус корона.