latinica  ћирилица
25/11/2020 |  18:10 ⇒ 18:10 | Аутор: СРНА

Петковић: Ново политичко насиље Приштине и кршење споразума

Изјава министра спољних послова самопроглашеног Косова Мељизе Харадинај да предсједнику Србије до даљег неће бити дозвољен долазак на Космет представља манифестацију политичког насиља и кршење споразума Београда и Приштине о посјетама званичника и слободи кретања, изјавио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Петар Петковић.
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

Он је рекао да је информисао релевантне међународне инстанце о најновијем испаду Харадинајеве и њеном неодговорном односу према будућности дијалога и предсједнику Србије Александру Вучићу, као главном иницијатору и промотеру процеса помирења и нормализације односа у региону.

Петковић је упозорио да је немогуће ефикасно радити на нормализацији односа у атмосфери у којој су мржња и непријатељство према Србима и Београду доминантна политичка идеологија у Приштини.

Навео да је Харадинајева данас још једном јавно разоткрила своју амбицију да буде актер дестабилизације прилика у региону, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Петковић је подсјетио да је Харадинајева имала непристојне и неумјесне коментаре и током тродневне жалости за блаженопочившим патријархом српским Иринејом, да тада није реаговао из поштовања према болу српског народа, али да се "њено необуздано понашање више не може толерисати".

- Позивам још једном представнике Албанаца у Приштини да схвате да не живимо ни у 2000. ни у 2008. години и да своје ретроградне јавне иступе и праксу сталног опструисања процеса нормализације најзад замјене модерном и конструктивном политиком - поручио је Петковић.

Он је истакао да би таква политика била од користи цијелом региону, али прије свега Албанцима на Косову и Метохији који и даље живе као таоци сопствених политичких лидера "у наметнутом паралелном универзуму".