latinica  ћирилица
26/11/2020 |  08:47 ⇒ 11:09 | Аутор: РТРС

За седам дана 761 контрола и само једно кршење мјера

Надлежни инспекцијски органи протекле седмице извршили су 761 инспекцијску контролу поштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама и у само једном случају утврђене су неправилности, због чега је изречена казне у износу од 1.000 КМ.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Из Инспектпората Републике Српске саопштено је да се може констатовати да су појачан инспекцијски надзор и предузимање оштријих мјера према несавјесним појединцима који крше закон резултирали смањењем броја контрола са утврђеним неправилностима.

Додаје се да су привредни субјекти, генерално, показали одговорност, спремност за сарадњу и провођење препорука и упутстава здравствених стручњака о мјерема којих се требају придржавати у циљу несметаног рада и сузбијања болести изазване вирусом корона.

Наводи се да је у оквиру провођења наведених мјера до сада извршено више од 25.500 инспекцијских контрола у којима су изречене казне у износу од око 365.000 КМ, док је за 30 објеката изречена мјера забране рада.

Инспекција и у наредном периоду наставља са појачаним контролама на терену.

- Позивамо привредне субјекте да и даље наставе досљедно проводити превентивне мјере, да на тај начин пруже подршку свим органима и институцијама које предузимају велике напоре како би заштитили здравље становништва и да инспекторима на терену буду сарадници и партнери - наводи се у саопштењу.

Имајући у виду да је епидемиолошка слика погоршана, из Инспектората позивају грађане да превенцију ставе на прво мјесто и да на свом примјеру покажу одговорност у понашању.