latinica  ћирилица
26/11/2020 |  09:22 ⇒ 09:23 | Аутор: СРНА

Турска: Изречене стотине казни доживотног затвора

Суд у Турској изрекао је данас више стотина казни доживотног затвора лицима међу којима су војни команданти и пилоти који су били оптужени за покушај државног удара 2016. године из ваздухопловне базе недалеко од Анкаре, јавила је агенција Анадолија.
Покушај преврата у Анкари - Фото: АП
Покушај преврата у АнкариФото: АП

Више од 250 људи погинуло је у покушају свргавања власти 15. јула 2016. године, када су побуњени војници у авионима, хеликоптерима и тенковима кренули да преузму контролу над кључним државним институцијама.

Анадолија и остали медији преносе да је 25 пилота авиона Ф-16 добило доживотне затворске казне са могућношћу пријевременог ослобађања, а четири цивила добила су по 79 казни доживотног затвора.

Бивши командант ратног ваздухопловства Акин Озтурк и остали из базе Акинчи били су оптужени да су управљали државним ударом и бомбардовањем државних објеката, укључујући парламент, као и за покушај убиства предсједника Тајипа Ердогана.

Ово је био процес у којем се судило најистакнутијим личностима до сада. Хиљаде људи оптужене су за учешће у покушају државног удара као присталице имама из САД Фетулаха Гулена.

Гулен /79/, некадашњи Ердоганов савезник, демантује да је имао улогу у државном удару. Њему је суђено у одсуству заједно са групом од још пет особа.

Од 475 оптужених особа у овом процесу, 375 се налази у притвору.