latinica  ћирилица
26/11/2020 |  09:26 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Калинић: Високи представници у континуитету руше дејтонску БиХ

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да су високи представници, а прије свих Волфганг Петрич, Педи Ешдаун и Валентин Инцко, у континуитету разарали "слово изворног Дејтона" и својим интервенционизмом у виду тобожњег "духа Дејтона" заправо рушили и руше дејтонску БиХ.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

- Да је БиХ иоле нормална земља, ових дана када се обиљежава 25 година од потписивања Дејтоснког мировног споразума требало би да славимо два његова значајна достигнућа - успостављен је мир и створена је нова дејтонска БиХ као заједница три конститутивна народа и два ентитета, умјесто некадашње СР БиХ, која је била један од генератора трагичног ратног сукоба. Умјесто да ове вриједности афирмишемо, ми смо принуђени да се свих протеклих година бавимо нелегалном праксом ОХР и високих представника - истакао је Калинић.

Он је констатовао да су високи представници узрок и посљедица свих постдејтонских невоља - угрожавања институција и елементарних грађанских права у БиХ, а томе се посљедњих година придружио и спорни Уставни суд доносећи низ политички инструментализованих одлука.

- Стога, сасвим је јасно да узрочници кризе у БиХ нису ни Милорад Додик ни Драган Човић - рекао је Калинић, додавши да се прије два дана први пут десило да се на највишем свјетском дипломатском форуму, у Савјету безједности УН, разоткрије стварна улога и политичка позадина вишегодишње праксе ОХР-а и Уставног суда БиХ.

- Није нас ни изненадила, а понајмање уплашила реакција на Додиков наступ већ давно претплаћених међународних заштитника ОХР-а. Томе су се здушно придружили домаћи СДС душебрижници, али и већ добро познати `златни љиљан` Жељко Комшић, ламентирајући над, како каже, `недостатком дипломатског такта` и `државничког стила`. Али, Додиков наступ, за такве болно директан јер је саопштена ружна истина, имао је ефекта баш зато што је био руковођен оном народном `љута трава на љуту рану`. У томе је, колико год звучало парадоксално, био више државнички а мање политикантски - оцијенио је Калинић.

Он је упитао како Комшић може да има било какав морални кредибилитет да критикује када сви знају да га званична Хрватска проглашава персоном нон грата, што је већ одавно у хрватским кантонима у БиХ.

- А какве су тек моралне вертикале поједини званичници садашњег СДС-а који, такође, острашћено критикују Милорада Додика због његовог наступа пред Савјетом безбједности УН када се зна какве је све инквизиције ОХР спровео над њиховим истакнутим лидерима и како је на све начине девастирао њихово историјско дјело - Републику Српску - подсјетио је Калинић.

Он је указао да је био крајњи час да се каже доста ОХР-у након ко зна којег по реду пристрасног извјештаја и намјерног игнорисања реалности у којој је БиХ.

- Захваљујући обраћању Милораду Додика, у Савјету безбједности први пут се коначно јасно чуло да су и Срби, али ништа мање и Хрвати незадовољни односима унутар БиХ и да су главни кривци ОХР и Уставни суд БиХ јер у континуитету узурпирају Устав БиХ. Заједничка декларација политичких ауторитета Срба и Хрвата, која је најављена, вјерујем да ће о томе више говорити - рекао је Калинић.

Према његовим ријечима, адекватног одговора Инцку неће бити без народног одговора, а то, између осталог, може омогућити и петиција у којој ће се захтијевати одлазак ОХР-а и Инцка, као и странаца из Уставног суда БиХ.

- При томе, неважно је да ли ће петицију, која би са десетинама хиљада потписа била својеврсни плебисцит, организовати нека невладина организација или Народна скупштина Српске. Тако би се најбоље видјело ко је главни реметилачки фактор у БиХ, ко изазива њену нестабилност и губитак перспективе. Може се очекивати да ће се у цијелој овој кампањи, која се не случајно одвија пред предстојећу сједницу Савјета за спровођење мира, а који је, такође, успостављен мимо Устава, огласити и Србија и Хрватска које су потписници и гранати Дејтонског мировног споразума децембра 1995. године у Паризу -  рекао је Калинић.

Он је појаснио да није потребно да ове државе било кога персонално штите, али би поводом 25 година од потписивања Дејтонског споразума била сасвим довољно да траже заштиту онога што је његова изворна суштина.