latinica  ћирилица
26/11/2020 |  10:16 ⇒ 14:48 | Аутор: СРНА

Исплаћено више од 1,3 милиона КМ за повећање плата

Привредним субјектима у Републици Српској до сада је исплаћено 1.329.146 КМ на име подстицаја за повећање плата за други обрачунски период јануар-јун, речено је Срни у републичком Министарству привреде и предузетништва.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У овом министарству наглашавају да су подстицаји исплаћени у складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске.

Пословни субјекти су путем апликације "е-подстицај" на сајту Министарства привреде и предузетништва до 31. августа подносили захтјеве, а потом је провјеравано да ли они испуњавају услове за остваривање овог права.

- У оквиру другог обрачунског периода укупно је пристигло 556 захтјева привредних субјеката за 20.500 радника, што је више него у првом обрачунском периоду. Тада је на адресу Министарства стигао укупно 501 захтјев, а од овог броја, њих 450 је испунило предвиђене услове и исплаћено је 3,2 милиона КМ за око 13.000 радника - наводе у Министарству.

Обрада преосталих захтјева који испуњавају све неопходне услове у завршној је фази и ускоро ће бити у потпуности реализована, након чега ће свим привредним субјектима бити исплаћена средства по том основу.

Због већег броја захтјева, као и броја радника и износа потребног за исплату подстицаја за повећање плата, ове године је предвиђен већи износ, а буџетом Републике Српске је предвиђено око пет милиона КМ за ове намјене.

У Министарству привреде и предузетништва подсјећају да је као резултат примјене поменутог закона дошло до повећања плата за 20 одсто у односу на износ из марта 2019. године код привредних субјеката који су остварили право на подстицај, као и до раста прихода од доприноса, те повећања броја запослених.

Захваљујући примјени Закона о подстицајима у привреди Српске, у априлу је први пут просјечна плата у Српској била већа него у Федерацији БиХ.

Просјечна нето плата у Српској у априлу је износила 945 КМ, у мају 950 КМ, а у јуну 958 КМ, док су у ФБиХ у овим мјесецима исплаћене просјечне нето плате од 940 КМ, 935 КМ, односно 953 КМ.

Према објављеним статистичким подацима, просјечна плата у Српској је у септембру износила 965 КМ, а у октобру 964 КМ, те је и даље виша од просјечне плате у ФБиХ која је у септембру износила 961 КМ.

Подстицај је исплаћен привредним субјектима у 39 општина Републике Српске, а посматрано по подручјима класификационе дјелатности, највећи износ подстицаја исплаћен је привредним субјектима из прерађивачке индустрије, односно 39 одсто укупно исплаћених подстицаја.