latinica  ћирилица
26/11/2020 |  10:57 ⇒ 13:38 | Аутор: dnevni avaz

У понедјељак преговори са ММФ-ом; Аранжман вриједан 638,5 милиона долара

Преговори са делегацијом ММФ-а о новом аранжману за БиХ почеће у понедјељак 30. новембра и трајаће до 8. децембра, сазнаје Дневни аваз.
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com) -
Међународни монетарни фонд (Фото: cyprusbusinessmail.com)

Мисија ММФ-а у Вашингтону обавијестила је јуче надлежне у БиХ о почетку преговора који ће се одржавати онлајн и водиће се појединачно са владама Републике Српске и ФБиХ, те члановима Савјета министара.

Како сазнаје Аваз, у нацрту Писма намјере тражи се шестомјесечни аранжам у вриједности од 638,5 милиона долара или око 1,5 милијарди КМ.

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је недавно да БиХ тражи од ММФ-а склапање трогодишњег аранжмана за ублажавање негативних посљедица другог таласа пандемије вируса корона.

Тегелтија је рекао да би средства била искориштена за подршку економског опоравка земље у 2021. години, уз очување макроекономске стабилности, стабилности валутног одбора и одржавање дуга.

Он је најавио да ће Мисија ММФ-а обавити виртуелну мисију за БиХ у периоду од 19. новембра до 8. децембра с циљем постизања договора о аранжману.