latinica  ћирилица
26/11/2020 |  11:34 | Аутор: СРНА

Шпирић: Срби у Мостару да изађу на изборе

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Никола Шпирић оцијенио је да делегат Денис Бећировић, иницијативом о промјени назива улица у Мостару, жели да диже тензије у предизборној кампањи у овом граду и препада људе, те позвао Србе да не насједају на то, сви изађу на изборе и узму судбину у своје руке.
Никола Шпирић - Фото: dnevni avaz
Никола ШпирићФото: dnevni avaz

- Коначно се одржавају избори у Мостару и ти људи су добили могућност да искористе своје људско и демократско право да након дванаест година бирају своје представнике. Баш сада се нашао Бећировић да им каже да су непримјерени називи улица у Мостару, као да то није било и раније и као да се у главном граду БиХ то исто не дешава. Очито Бећировић хоће да диже тензије и препада људе - рекао је Шпирић.

Он додаје да би се могло унедоглед набрајати негативни примјери о називима улица и школа у цијелој БиХ ако је некоме циљ да сада трује атмосферу и диже тензије.

- Циљ СНСД-а и мене као функцинера те странке је да се одрже избори у Мостару. Позивам Србе да сви изађу на изборе, искористе своје право и узму своју судбину у руке. Показали смо у три општине у Федерацији БиХ - Гламочу, Дрвару и Грахову, да имамо утицаја на локалном нивоу. Учинимо то и у Мостару. Не треба се бојати изјава Бећировића, кога зову лијева десница, зато и даје изјаве у том духу - нагласио је Шпирић.

Он је закључио да је Бећировић свјестан да Дом народа нема ингеренције да се бави локалним темама, попут назива улица у једном граду и да се бави политизацијом.

- Вријеме након избора даје могућност да се покрену ова питања и иницијативе за цијели простор БиХ - закључио је Шпирић.

Делегат у Дому народа Парламентране скупштине БиХ Денис Бећировић /СДП/ прекјуче је предложио допуну дневног реда сједнице овог Дома и усвајање закључка да се уклоне имена и презимена "доказаних усташких злочинаца у Мостару из назива улица".

Тај приједлог није добио потребан број гласова, те није уврштен на дневни ред, а СДП је исту иницијативу искористио за извртање чињеница и оптужио СНСД и листу "Остајте овдје - Заједно за наш Мостар" да "подржавају останак усташких назива улица у Мостару".