latinica  ћирилица
26/11/2020 |  13:30 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Ћосић: Измјене Закона о локалној управи половином наредне године

Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је Срни да су измјене Закона о локалној управи и самоуправи неопходне, али да ће се томе приступити половином наредне године када буде формиран и нови сазив Савеза.
Љубиша Ћосић - Фото: СРНА
Љубиша ЋосићФото: СРНА

Ћосић је појаснио да у Савезу већ двије године постоји став да је потребно ићи у измјене и допуне и Закона о локалној управи и самоуправи Републике Српске, али да би сада, имајући у виду да су избори тек завршени, било какве измјене и допуне Закона довеле до колизије.

- Можда би биле успорене и одређене врсте преузимања дужности и редања односа између скупштине и начелника, односно градоначелника, па ћемо ову започету актвност наставити половином идуће године, у моменту када и ново руководство Савеза буде формирано - рекао је Ћосић.

Према његовим ријечима, планирано је да Савез у априлу одржи редовну изборну скупштину на којој ће бити изабрано ново руководство.

Ћосић је рекао да ће то бити и прилика да, четири године након доношења Закона о локалној управи и самопуправи, на бази искустава буде формирана радна група која ће радити на свеобухватни измјенама и допунама Закона.

Он је подсјетио да је постојећи закон донесен у новембру 2016. године, те да у њему постоје ствари које треба мијењати.

- Треба покушати направити баланс између изабраних начелника и изабраних одборника, односно ситуације да дјеловање било којих од изабраних не успорава функционисање локалне заједнице - појаснио је Ћосић.

Он је рекао да је било примјера да се примјеном Закона на терену локалне заједнице успоре и занемаре редовне активности због трвења међу различитим политчким опцијама.

- То су ствари које ћемо морати уредити и дефинисати прецизније рокове који ће говорити о томе до ког рока и у ком временском интервалу се неке ствари морају ускладити на релацији између градоначелника, начелника и скупштине општине - појаснио је Ћосић.

Он је оцијенио да овај сазив Савеза оштина и градова Републике Српске нема пуни капацитет да би пола године прије истека мандата ушао у озбиљну расправу око измјена и допуна Закона о локалној управи самоуправи.

- Ми смо увијек први партнери Министарству локалне управе и самоуправе и Владе Републике Српске. Сачекаћемо нови сазив и дефинитивно ће нам први задатак бити рад на Закону о локалној управи и самоуправи и Закону о финансирању јединца локалне управе и самоуправе - закључио је Ћосић.