latinica  ћирилица
26/11/2020 |  13:41 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Петричевић: Српска успјела да одржи ниво запослености

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић изјавио је да је Српска, без обзира на све околности које је изазвала пандемија вируса корона, успјела да одржи исти ниво запослености и да има најмањи број незапослених у региону.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Петричевић је нагласио да је, упоредо с тим, дошло и до раста просјечне нето плате у Републици Српској.

- Оно што је било опредјељење Владе Републике Српске у периоду који је иза нас јесте, прије свега, очување здравља становништва и очување привреде и са тим активностима ћемо наставити све док се не оконча пандемија - рекао је Петричевић за РТРС.

Према његовим ријечима, борба против пандемије траје дуже него што се очекивало, па су и посљедице на привреду много веће од планираних.

- Како је највећи дио наше припреде извозно оријентисан, највишим дијелом наша привреда зависи од сарадње са земљама ЕУ, које су, такође, у великој мјери погођене пандемијом, тако да ће и наш опоравак у доброј мјери зависити од развоја епидемиолошке ситуације у тим државама - сматра Петричевић.

Петричевић је изразио очекивање да ће Република Српска успјети да изађе из ове ситуације позитивно и да ће домаћа привреда кренути узлазним путем, управо онако како се опоравила послије економске кризе и послије катастрофалних природних непогода претходних година.

Ресорни министар је свим привредницима, али и радницима, поручио да се понашају одговорно и да се придржавају свих епидемиолошких мјера које су донесене с циљем обезбјеђења очувања здравља становништва.