latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:25 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Жунић: Влада није разматрала измјене Закона о локалној самоуправи (ВИДЕО)

На сједници Владе Републике Српске никада нису разматране измјена Закона о локалној самоуправи, рекао је за РТРС Игор Жунић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.
Игор Жунић - Фото: РТРС
Игор ЖунићФото: РТРС

Жунић каже да прича о измјени Закона траје већ дуго, односно да клубови посланика имају одређене идеје како би то питање требало да буде ријешено. 

- Свјесни смо да постоје проблеми у функционисању локалних самоуправа, нарочито када је у питању однос начелника, градоначелника и скупштине - истакао је Жунић.

Жунић каже да је сигуран да ће се у наредном периоду размишљати о измјенама поменутог закона, али по свим процедурама које треба да буду испоштоване.

- Ми очекујемо да након новог формирања Савеза општина и градова, заједно са клубовима посланика и Владом уђемо у ту причу и да полако размишљамо о измјени тог закона. Али, за сада све ове информације које су се појавиле су једно политичко спиновање, ситуација у којој вјероватно људи из ПДП-а и СДС-а који нису спремни добро и квалитетно да раде посао па налазе изговор - сматра Жунић.

Наглашава да је потпуно нетачна информација да је на сједници Владе било када о томе расправљано.

- На дневном реду сједнице НСРС неће се наћи измјене Закона, како су то најављивали неки посланици. О том треба да се размишља, да се ради. Ја сам сигуран да ћемо у неком наредном периоду сви наћи неку врсту компромиса о том питању, јер је најгора ствар да скупштине не функционишу, јер тада највећи проблем имају грађани - каже Жунић.

Он истиче да је потребно пронаћи компромис у ситуацијама које нису повољне за скупштину или за градоначелника.

- То је процес који ће сигурно трајати, али од тог проблема не треба бјежати, не треба се склањати, треба пажљиво радити - сматра Жунић и додаје да у свему томе нико није усмјерен против неког другог, а поготово не против грађана.

- Све оно што се појавило у медијима су потпуне дезинформације и мислим да је то циљ плашење грађана а можда и изазивање неких немира - истакао је Жунић.

Очекује да онај ко је добио мандат ради свој посао и испуни сва обећања која је дао.

- У крајњем случају, скупштина ће дати оцјену начелнику и градоначелнику оцјену, а најважнију оцјену дају грађани - поручио је Жунић.