latinica  ћирилица
26/11/2020 |  14:47 ⇒ 18:13 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Захвалност Иванцову на досљедности у одбрани ставова Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је одлазећи амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов показао досљедност када је у питању одбрана политичких ставова Републике Српске у вези са Дејтонским мировним споразумом.
Иванцов - Цвијановић (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Иванцов - Цвијановић (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Након састанка највиших званичника Српске са руским амбасадором у Бањалуци, Цвијановић је истакла да Републици Српској требају пријатељи који разумију каква је реалност и који не желе да учествују у насилним измјенама Дејтона или поремећаја односа у оквиру БиХ, који је евидентан.

- Како се настојало одмаћи од Дејтона и мијењати дејтонска рјешења, тако су постојала већа неслагања и неразумијевање на унутрашњем плану. Цијенимо оне који желе да на унутрашњем плану влада слога, а та слога може да влада захваљујући придржавању међународног уговора и због тога је и улога Русије заиста велика - рекла је предсједница након састанка.

Она је нагласила да су се званичници Српске захвалили и на личном ангажману амбасадора Иванцова, препознавајући његову опредијељеност да ради за добро свих у оквиру БиХ и на искреном и добром односу са Републиком Српском.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

- Имала сам прилику да га као предсједница Републике одликујем једним од највиших признања управо за ту добру сарадњу - подсјетила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, данашњи састанак је прилика да се представници институција Српске захвале за добру сарадњу са Руском Федерацијом и да изразе опредијељеност да она буде настављена.

- Дубоко смо увјерени да ће ти односи остати добри. Ми, као и Руска Федерација, опредијељени смо да његујемо све ово што смо заједно постигли и да се то пријатељство манифестује као и до сада кроз различите иницијативе и реализацију различитих пројеката - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановић је рекла да остаје вјечна захвалност Српске за политичку досљедност коју је показала Русија када је у питању Дејтонски споразум, досљедност на одбрани тих ставова и на сједницама Савјета безбједности, управо у приликама када високи представник подноси свој извјештај.

- Захвални смо што се можемо ослонити на Руску Федерацију која ишчита извјештај Републике Српске и презентује га, зато што њиме покушавамо да реално прикажемо какво стање имамо у БиХ - додала је Цвијановић.

Она је подсјетила да је сарадња Српске и Руске Федерације на економском плану почела давно, када се ушло у приватизациују нафтне индустрије.

- Русија је била та која је и покренула поново цијели тај процес, ријешила проблем заосталих неисплаћених плата, покренула велики циклус и учинила цијело подручје Брода и Модриче, али и цијеле Републике Српске, мјестом које је имало нову садржајну пословну иницијативу, али и видљиве резултате - навела је Цвијановић.

Састанку са Иванцовим присуствовали су и предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић уручила је прошле године амбасадору Русије у БиХ Петру Иванцову Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа и за допринос у развоју свеукупних осноса између Русије и Српске.